Na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 1.000 eura slovenski sud u Celju osudio je 23-godišnjeg Pakistanca zbog vožnje krivotvorenim dokumentima i ilegalnog prijevoza migranata, koje je iz Mađarske preko slovenskog teritorija pokušao prevesti u Italiju.

Khurram Imtiaz uhićen je početkom kolovoza na autocesti blizu Celja, a od tada se nalazi u pritvoru. U zaustavljenom kombiju njemačkih registarskih oznaka policija je našla 25 migranata, njegovih zemljaka iz Pakistana, a utvrđeno je da je Imtiazova vozačka dozvola krivotvorina.
Za prijevoz migranata u Italiju nezaposlenom zidaru bilo je obećano 800 eura. No, on je na suđenju tvrdio da ga je osoba koja mu je ponudila posao i koju je kontaktirao samo preko telefona zapravo prevarila, a da je ponudu prihvatio jer u Pakistanu ima mlađu braće kojima ponekad šalje novac da bi mogli pohađati školu.
“Tek kad sam otvorio kombi, vidio sam što je moja zadaća. Htio sam izbjeglice iskrcati u Mađarskoj, ali oni nisu htjeli izaći iz vozila. Sažalio sam se zbog njihove nevolje i nisam ih želio negdje ostaviti zaključane jer bi se mogli ugušiti”, branio se pred suudom.
Imtiaz je i sam migrant, a prije uhićenja živio je u Bologni bez posla, dok je azil, osim u Italiji, zatražio u Njemačkoj.
Zbog priznanja krivnje i s obzirom na to da nije bio ranije kažnjavan te teških socijalnih okolnosti u kojima živi, osuđen je na minimalnu moguću kaznu. Slovenski zakon za ilegalni prijelazak granice predviđa i do pet godina zatvora.
Odvjetnik koji je Imtiaza zastupao po službenoj dužnosti tražio je da ga se oslobodi jer je priznao krivnju i prekršio zakon zbog naivnosti.
Sud je pak prihvatio navode optužnice po kojoj je Pakistanac bio dio dobro organizirane mreže koja prevozi migrante u Europu, a vodičima i vozačima osigurava vozila i krivotvorene dokumente.

(Hina)