Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ustvrdio je u petak da država čini sve kako bi ublažila štete od poplava, te da su ulaganja u infrastrukturu za zaštitu od štetnog djelovanja voda značajna i ravnomjerna u svim hrvatskim regijama.

Sve službe rade svoj posao i učinit će sve da štete budu što manje, rekao je Jakovina nakon otvaranja Sajma zimnice na središnjem zagrebačkom trgu, odgovarajući na novinarska pitanja o poplavama koje su pogodile karlovačko područje.
“Ne mogu predvidjeti vodostaj kao što me optužuju pojedini lokalni čelnici, da sam kriv za porast lokalnih rijeka”, kaže Jakovina i dodaje kako se ulažu značajna sredstva u sustav obrane od štetnih djelovanja voda, pri čemu je u karlovačkom kraju u zadnje četiri godine uloženo 105 milijuna kuna.
“Bilo je vlada i prije nas, trebalo je pripremiti dokumentaciju, ishoditi dozvole, otkupiti zemljište. Ništa nije napravljeno, a sada očekuju da imamo čarobni štapić i riješimo štete. To tako ne ide!”, poručio je Jakovina. Naveo je i kako je velik dio objekata rađen bez prostorno-planske dokumentacije i dozvola u plavnim područjima te država ne može svaki puta garantirati i obeštetiti svakog vlasnika nekretnine koji je imao štetu.
Radi se maksimalno i ravnomjerno u svim regijama i ulažu značajna sredstva, iz EU fondova osigurano je dodatnih 250 milijuna eura za idućih sedam godina za izgradnju nasipa i sustava obrane od štetnih djelovanja voda, kazao je Jakovina.
No napominje kako se ne mogu zaštititi sva područja u Hrvatskoj, pogotovo kada je nagla ekspanzija gradnje poremetila neke tokove ili kanale, osobito kada padne kiša i to 120 litara u sat vremena, što je prosjek za tri ili četiri mjeseca.
Jakovina je kazao i kako se ne mogu sva sredstva u proračunu Hrvatskih voda uložiti samo u jedan grad kako bi, kako je rekao, “jedan gradonačelnik bio zadovoljan”.
Hrvatska ima 550 jedinica lokalne samouprave, velik broj gradova i općina i takvih slučajeva imamo diljem Hrvatske, ne može se uvijek pozivati samo na probleme jednoga grada, a pogotovo se to ne može koristiti u dnevnopolitičke svrhe i predizbornu kampanju, kazao je ministar.
“Radi se, ulaže se, gotovo 4 milijarde kuna smo u četiri godine uložili u nove projekte vodoopskrbe, vodoodvodnje i zaštite od štetnih djelovanja voda, puno više nego što su ulagale vlade prije nas. Ali u četiri godine ne možemo riješiti problem svih vodotoka i svih područja koja su plavna”, zaključio je Jakovina.

(Hina)