Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pozvala je u petak riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da javnosti obznani “tajni, koruptivni ugovor” s bivšom intendanticom riječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), pomoću kojega su, tvrdi HDZ, Obersnel i premijer Zoran Milanović protuzakonito i političkom samovoljom postavili Olivera Frljića na mjesto intendanta HNK Ivana pl. Zajca.

“Intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca ponovno bi polemizirao i politički provocirao. Za svoje političke, a ne umjetničke angažmane on svakodnevno troši novac hrvatskih građana. Pozivamo riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da javnosti obznani tajni, koruptivni ugovor s bivšom intendanticom, pomoću kojega su Obersnel i Zoran Milanović protuzakonito i političkom samovoljom postavili Olivera Frljića na mjesto intendanta riječkog Hrvatskog narodnog kazališta”, stoji u priopćenju HDZ-a.
“Nije Oliveru Frljiću dovoljno što hrvatsku državu drži zločinačkom, što ne priznaje hrvatski jezik, što se javno zauzima za obnovu Jugoslavije, nego bi prozirnim provokacijama pred hrvatskom javnošću pokušao sakriti činjenice da ga je Vlada Zorana Milanovića uz asistenciju Vojka Obersnela protuzakonito postavila na to mjesto”, stoji u priopćenju.

Riječki gradski vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić u četvrtak je novinarima predao preslike tajnog sporazuma Grada Rijeke i bivše intendantice riječkog HNK Nade Matošević Orešković iz srpnja 2014. kojim se gradska uprava obvezuje isplatiti joj 75.000 kuna kao nagradu za umjetnički doprinos koji je ostvarila kao dirigentica u i izvan HNK.

Burić je rekao da je bivšoj intendantici omogućena i isplata razlike plaće koju bi bila primila kao intendantica od rujna 2014. do ožujka 2015., budući da je razrješena prije istjeka mandata, a nastavila raditi kao šef-dirigent.
Burić je ustvrdio kako je Obersnel, “da bi ugurao potrčka Frljića na mjesto intendanta prije istjeka mandata”, imenovao ga “indirektno, sumnjivim i koruptivnim djelom“ te da je “intendant postao na temelju tajnog sporazuma”.
“To stvara sumnju da tajnih ugovora ima još, pa pozivam Obesnela da ih pokaže, jer ih ne bi smjelo biti”, rekao je Burić dodavši da je bivša intendantica dobila otkaz pa je moguće da će nastupiti nove štete za gradski proračun.

Prepucavanje između HDZ-a i Frljića započelo je nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na skupu HDZ-a i Domoljubne koalicije u Rijeci rekao da riječko Hrvatsko narodno kazalište “više nije ni hrvatsko ni narodno, nego da je postalo prostor nove kulturne okupacije i izrugivanja hrvatskoj kulturi i narodu” i obećao da će se to promijeniti nakon što HDZ dođe na vlast.
Dva dana nakon toga na pročelju zgrade HNK-a postavljen je natpis “Karamarko, dođite na Sex!”, čime se aludiralo na baletnu predstavu “Sex” koja će se premijerno izvesti u tom kazalištu. Na facebook profilu HNK Ivana pl. Zajca objavljeno je: “Umjesto uvjeravanja Tomislava Karamarka da daleko bolje od njega znamo što je kultura, pa i ona hrvatska, a o narodu i kazalištu da ne govorimo, odlučili smo pozvati ga da smiri živce i dođe u naš HNK na – SEX! Nema vrijedne kulture, pa ni hrvatske, bez dobrog SEXA! Pa nije ni Nikola Šubić Zrinski samo ratovao za domovinu!? U boj, u boj! Na sex, na sex! Složni braćo i sestre, sestre i sestre, braćo i braćo!”.
Na to je predsjednik riječkog HDZ-a Lucijan Vukelić poručio kako je to od Frljića “krajnje nisko, prizemno i ne odgovara profilu intendanta HNK”, a Obersnelu je poručio kako bi bilo bolje da pripazi koga stavlja na mjesto intendanta jer “ovo više nema veze s kulturom”.

(Hina)