Od ponoći do 15 sati u Hrvatsku je ušlo 4.193 migranta, a od početka migracijske krize nešto više od 185 tisuća, izvijestilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 1.100 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Srbije, a od početka migracijske krize na područje Hrvatske ušlo je 185. 300 migranata, navodi MUP.

U četvrtak je na hrvatski teritorij došlo 5.138 migranata. Do sada je većina migranata prevožena vlakovima i autobusima do mađarske granice.

Mađarska će od ponoći s petka na subotu zatvoriti granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val,te će postrožiti režim na službenim graničnim prijelazima,najavio je u petakmađarskiministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za subotu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi s izbjegličkom krizom, nakon odluke Mađarske da od ponoći za izbjeglice zatvori granicu s Hrvatskom, objavio je popodne Slovenski radio.

Premijer Cerar još nije komentirao odluku mađarske vlade, ali je ranije u petak nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bruxellesupovodom europskog summita iskazao bojazan da jednostrane mjere pojedinih država o zatvaranju granica mogu dovesti do domino efekta kod drugih država na izbjegličkoj ruti .

Iako je izrazio neodobravanje za Orbanovu politiku prema izbjeglicama, Cerar je kazao da će Slovenija, ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom, što može izbjeglički val skrenuti prema Sloveniji, morati reagirati kao i prošlog mjeseca, kad je kroz nju prema Auustriji i Njemačkoj iz Hrvatske u tranzitu prošlo skoro 4.000 ljudi.

To znači da će se uspostaviti “maksimalna kontrola granice” s obzirom na činjenicu da je Slovenija u schengenskom prostoru i tu granicu mora nadzirati, kazao je Cerar.