Hrvatska vlada ima pripremljen plan C, dogovoren sa Slovenijom, rekla je vlada premijera Zorana Milanovića u petak nakon objave Mađarske da od ponoći zatvara granicu za tranzit izbjeglica koji su preko Hrvatske i Mađarske prolazili put zapadnoeuropskih zemalja.

Premijer Milanović u stalnom je kontaktu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, rekao je vladin glasnogovornik Nikola Jelić pošto je u petak poslije podne mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto objavio da će njegova zemlja u ponoć zatvoriti granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val te da će postrožiti režim na službenim graničnim prijelazima.

Hrvatska vlada od ranije ima plan C, koji je dogovoren sa Slovenijom, kazao je glasnogovornik bez drugih pojedinosti.

O njima bi, prema neslužbenim informacijama, kasnije tijekom dana u Opatovcu trebao govoriti ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U slučaju zatvaranja granice od strane Mađarske, Hrvatska će početi provoditi taj plan u dogovoru i u stalnoj koordinaciji sa Slovenijom.

Milanović i Cerar razgovarali su u četvrtak u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća o izbjegličkoj krizi,  a u petak su više puta  telefonski razgovarali o aktualnoj situaciji s izbjeglicama, rekao je Jelić.

Cerar je nakon summita u Bruxellesu izjavio da će i Slovenija morati poduzeti odgovarajuće mjere ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom za migrante, što bi dovelo do usmjeravanja migrantskog vala prema Sloveniji.

Prema podacima mađarskih vlasti kroz tu je zemlju prošlo više od 378.000 migranata, a prema podacima hrvatske policije od početka imigracijske krize koja je u Hrvatskoj počela sredinom rujna u zemlju  je ušlo 183.564 migranata, tijekom četvrtka više od pet tisuća, a od ponoći do 9 sati u petak gotovo 2.500. (Hina)