Migrantski val koji se nakon mjesec dana opet približava Sloveniji već izaziva unutarpolitičke reakcije u Ljubljani, te mišljenja da bi Slovenija trebala odlučnije reagirati.
“Mađarska zatvara granicu s Hrvatskom, pozivamo slovensku vladu da istovremeno donese istu mjeru”, napisao je u petak na svom twitter-profili vođa oporbe i bivši premijer Janez Janša.

Za razliku od oporbenog čelnika, premijer Miro Cerar izrazio je žaljenje “radikalnim” potezom  Orbanove vlade jer smatra da bi to moglo dovesti do domino-efekta u susjednim državama, ali uz upozorenje da bi i Slovenija mogla uvesti oštrije mjere kontrole granice, pa i njezino zatvaranje za migrante ako bi svoju dosadašnju politiku prema migrantima obustavila Njemačka u koju želi doći većina migranata koji se sada kreću balkanskom rutom.
Ministar vanjskih poslova Erjavec kazao je pak da do sada nema naznaka da će Austrija zatvoriti svoju granicu sa Slovenijom za migrante, dok analitičari navode da bi slovenska vlada morala dnevno pratiti situaciju i donositi pragmatične odluke na dnevnoj bazi.
U subotu će više o postupcima slovenske policije prema migrantima koji će s mađarske biti usmjereni na slovensku granicu biti poznato nakon najavljenog sastanka Cerarova Vijeća za nacionalnu sigurnost, a Slovenske željeznice večeras su potvrdile da su na zahtjev vlade do daljnjega obustavile željeznički promet s Hrvatskom, kako su postupile i prilikom prvog većeg izbjegličkog vala prošlog mjeseca.
Slovenski tisak upozorava da se situacija na balkanskom koridoru može zaoštravati, ako se promijene prilike u Njemačkoj, gdje je kancelarka Merkel pod pritiskom da zaustavi masovni priljev izbjeglica.
Ljubljansko “Delo” u sutrašnjem komentaru navodi da zatvaranje granica po domino-efektu nakon odluke Mađarske može destabilizirati stanje na Balkanu i da je sve sada ovisno od politike Njemačke, u situaciji kad EU još nema rješenja za migrantsku krizu nego iskazuje nejedinstvo u kojemu prevladavaju “nacionalni egoizmi”.