U kolodvoru Tovarnik je u tijeku ukrcaj izbjeglica u vlak, kojim će biti prevezene do Čakovca i zatim preko graničnih prijelaza Mursko Središće i Macelj u Sloveniju.

Izbjeglice se ukrcavaju u 94. izvanredni vlak, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica u 8,45 sati. U Čakovcu se očekuje oko podne, a odatle će, kako je u petak najavio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, autobusima do graničnih prijelaza Macelj i Mursko Središće, s tim da bi se zasad, rekao je, 300 ljudi usmjeravalo na Macelj, 300 na cestovni prijelaz Mursko Središće, a 1200 na željeznički prijelaz Mursko Središće.

  Ostojić je rekao da je Slovenija već ranije izražavala spremnost da u tranzitu mogu primati do 8000 ljudi.
  Zapovjednik slovenske Civilne zaštite Srečko Šestan rekao je u petak da je Slovenija spremna na prihvat najviše 5000 migranata dnevno, a iz slovenskog Crvenog križa potvrđeno je da su na predviđenim ulaznim točkama do kojih će dolaziti migranti na slovensku granicu već postavljena potrebna pomagala i materijalna oprema za osnovnu pomoć.
  Slovenska vlada u subotu bi trebala objaviti detalje operativnih dogovora s Hrvatskom o tranzitu dijela migranata i izbjeglica preko Slovenije.
  Ljubljanski list “Dnevnik” navodi da će se na tranzitu izbjeglica s granice s Hrvatskom prema Austriji angažirati i Slovenske željeznice, koje su sinoć obustavile promet vlakova s Hrvatskom kako ne bi došlo do nekontroliranog dolaska migranata vlakovima.
  Hrvatske željeznice objavile su da su od petka, 16. listopada u 19.43 sati Slovenske željeznice obustavile željeznički promet na hrvatsko-slovenskoj granici. Umjesto međunarodnih vlakova putnike će na dijelu relacije prevoziti autobusi, a otkazani su svi pogranični vlakovi. Uvode se dodatni izvanredni vlakovi za prijevoz izbjeglica, pa se mogu se očekivati poremećaji u vožnji redovitih vlakova u unutarnjem prometu, a dio će imati manji broj vagona, objavio je HŽ na svojoj internetskoj stranici.  Zbog izvanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica i dalje je na snazi obustava prometa međunarodnih i pograničnih vlakova na graničnim prijelazima s Mađarskom.

(Hina)