Migranti koji ulaze u Sloveniju preko graničnog prijelaza Macelj/Gruškovje upućuju se nakon registracije u prihvatni centar u Šentilju, uz granicu s Austrijom, navode u subotu slovenski policijski izvori.

Kako je izjavio glasnogovornik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel, oni će se nakon registracije prevesti u prihvatni centar na Šentilju, a što će dalje biti s njima ovisno je o tome što sami žele. Vrlo je malo izbjeglica koji su u prošlom migrantskom valu ušli u Sloveniju u toj zemlji zatražilo azil, a golema većina otišla je dalje prema Njemačkoj i ostalim željenim destinacijama.

Kitel je rekao da je slovenska policija u stalnom kontaktu s hrvatskim kolegama i da zasad nemaju najave o dolasku novih migranata na Macelj. Jutros je na slovenske granične prijelaze iz Hrvatske došlo desetak autobusa s izbjeglicama i migrantima.

Predstavnici UNHCR-a koji prate izbjeglički val navode da je sve pod nadzorom i da se registracija migranata koji dolaze u Sloveniju obavlja uredno, a nema gužvi koje su nastajale prošlog mjeseca. Predstavnici UNHCR-a prisutni su na Macelju i u Murskom Središću.

Više pojedinosti o tome kakav će postupak Slovenija primijeniti u vezi s transferom migranata i izbjeglica koji dolaze iz Hrvatske bit će poznato tijekom dana kad se očekuje da će premijer Miro Cerar iznijeti operativni plan usmjeravanja drugog izbjegličkog vala, a njegovi ministri pred početak sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je u tijeku nisu davali izjave.

Novinarima se međutim uoči početka sastanka obratio bivši premijer i vođa oporbe Janez Janša koji se zauzima za jaču kontrolu granice s Hrvatskom.

On je novinarima kazao da je Slovenija trebala zatvoriti granicu za izbjeglice onako kako je to tijekom noći napravila Mađarska i da je Cerarova vlada napravila grešku jer nije prihvatila ponuđenu pomoć Njemačke u kontroli svoje južne schengenske granice.
Sadašnjim migrantskim valom koji zahvaća Sloveniiju moglo bi doći mnogo više migranata nego prije mjesec dana kad ih je kroz Sloveniju prošlo nešto više od 3500, pa bi se Slovenija zato mogla brzo naći u situaciji koju neće biti u stanju kontrolirati, kazao je slovenski oporbeni prvak.
“Po mojim informacijama Njemačka je prošli tjedan Sloveniji nudila pomoć u zaštiti granice”, kazao je Janša, dodajući da se stanje u Njemačkoj oko izbjeglica može zaoštriti nakon što je Bundestag promijenio zakone koji se odnose na postupke s azilom, što bi drastično promijenilo i stanje na izbjegličkoj ruti, a Sloveniju dovelo u velike neprilike.
Slovenija bi morala djelovati bitno odlučnije i bitno brže, kazao je Janša. (Hina)