Slovenska vlada u subotu je donijela odluku prema kojoj policiji na granici može u poslovima s migrantima pomagati i vojska, rekao je popodne na konferenciji za novinare premijer Miro Cerar, dodavši da stanje još nije takvo da bi takva pomoć bila potrebna.

“To ne znači da je Slovenija u izvanrednom stanju, ali će policija na graničnom području biti pojačana vojskom. Ona može nuditi pomoć u ljudstvu i prijevoznim sredstvima ili sredstvima za promatranje”, kazao je slovenski premijer.
“Učinit ćemo sve da se stanje na granici i dalje može kontrolirati”, kazao je Cerar.
Po njegovom riječima, davanje mogućnosti vojsci da pomaže policiji u njenim poslovima s izbjeglicama i migrantima predviđeno je za slučaj da policija sama ne može kontrolirati stanje na zelenoj granici, izvan graničnih prijelaza.
Sada takve potrebe još nema, vojska će moći djelovati u unutrašnjosti na udaljenosti većoj od 50 metara od granice i  neće imati policijskih ovlasti, a u sadašnjem trenutku nema nikakve potrebe za aktiviranje vojsnih snaga, kazao je državni tajnik u ministarsrtvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic.
Stanje na dva granična prijelaza preko kojih prema Austriji prelaze migranti je uredno, a danas se očekuje priljev još 1800 migranata, dodao je Šefic.
Sve dok stanje na granici bude normalno kao do sada, poslove će odrađivati samo policija, a vladina odluka za moguće aktiviranje vojske donesena je za svaki slučaj. (Hina)