Međunarodni dan animacije tradicionalno će se proslaviti u zagrebačkom kinu Tuškanac koje će ove godine, u nedjelju, 18. listopada, na besplatnim projekcijama prikazati ponajbolje hrvatske animirane filmove.

Program će se održati u dva bloka, u 18 i 20 sati, a organizatori su ASIFA-e Hrvatska, u suradnji sa Zagreb filmom i Hrvatskim filmskim savezom.

Kako je najavljeno prikazat će se festivalske uspješnice, no proslava hrvatske animacije u Tuškancu donosi i nekoliko premijera, te priznanja jednom profesionalnom i jednom studentskom filmu, koji su u prošloj godini bili prikazani na najvećem broju festivala i koji su dobili najviše nagrada.

Prvi blok će prikazati “Tajni laboratorij Nikole Tesle” Brune Razuma, “A i majmuni umiru” Anje Sušanj, “Arkadijska Febra” Tee Stražičić, “Probudi me” Dee Jagić, “Zašto su došli vlakom” Joška Marušića, “Penjači” Siniše Mataića (međunarodna premijera), “Tu tamo” Alexandera Stewarta, “Kukuljica” Ivane Jurić, “Široki krajolik – porculanske priče” Lee Vidaković, “Sanjala si” Ane Kolega, “Until a Breath of Air” Marka Tadića i “Aktivacije” Martine Ukić.

U drugom programu očekuju se “Koyaa – Cvijet” Kolje Sakside, “Wiener Blut” Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, “Slatki snovi” Dinka Kumanovića, “Vučje igre” Jelene Oroz, “Stakleni čovjek” Daniela Šuljića, što je njegova zagrebačka premijera, “Razgovor” Ane Horvat, “Levitacija” Marka Meštrovića, “Vlak” Oliviera Chabaliera (međunarodna premijera), “Život s Hermanom H. Rottom”, Chintis Lundgren, “Linija i druge” Davora Vrcelja, “Kišni” Ivane Guljašević i “Lovac i Kralj” Vjekoslava Živkovića (hrvatska premijera).

ASIFA je jedna od najstarijih strukovnih organizacija na svijetu. Osnovana je 1961. godine u Annecyju s ciljem “povezivanja svih onih koji se bave animacijom, te da informira vladina tijela i publiku o važnosti animiranog filma”. Ta organizacija ima 40 nacionalnih grupa i više od pet tisuća članova u šezdesetak zemalja na svim kontinentima, a centralna aktivnost danas joj je obilježavanje Međunarodnog dana animacije utemeljenog 28. listopada 2002. u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Međunarodni dan animacije u cijelom svijetu promovira se istim plakatom.

(Hina)