Osječko-baranjski HDZ neće podržati prijedlog županijskog proračuna za iduću godinu, o kojem će se raspravljati na sjedinici Skupštine 20. listopada, jer ga smatra potpuno besperspektivnim i primjerom loše politike, koja se na ovome području vodi već deset godina, izvijestili su u nedjelju u Osijeku čelnici županijskog HDZ-a.

Kao primjer takve politike predsjednik županijskog HDZ-a Ivan Anušić na konferenciji za novinare naveo je svoj prijedlog županijskim vlastima, na čelu s HDSSB-om, da se 53 milijuna kuna oročenih županijskih sredstava usmjeri u osinvanje fonda za pomoć OPG-ima, udrugama te jedinicama lokalne samouprave radi što lakše provedbe europskih projekata, za koje većina općina i gradova nema dovoljno vlastitih sredstava.

To ipak nije napravljeno, iznos oročenih sredstava u međuvremenu je povećan na 60 milijuna kuna, a predvieđena pomoć jedinicama lokalne samouprave za provođenje europskih projekata iznosi samo 2,4 milijuna kuna, što je nedovoljno, upozorio je Anušić.

Ocijenio je kako je to dvosmislena i loša poltika, jer županijska vlast i župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) stalno govore o razvoju poljoprivrede i malih OPG-a, a to se na ovakav način ne može napraviti, i to u Županijji koja je “na začelju svih gospodarskih, demografskih, društvenih događanja u Hrvatskoj”, pa i u privlačenju sredstava europskih fondova.

Pozvao je županijsku vlast da “oslobodi oročenih 60 milijuna kuna, jer to su novci poreznih obveznika, i treba ih vratiti u sustav”. Najavio je kako HDZ neće podržati županijski proračun za iduću godinu, i zapitao se hoće li tih 60 milijuna kuna biti razročeno u predizborno vrijeme 2017. godine, kada se budu održavali lokalni izbori.

Predsjednik HDZ-ova kluba vijećnika u Skupštini Goran Ivanović ustvrdio je kako je na prijedlogu proračuna vidiljva sva pogubnost poliitke, koja se na ovome prostoru vodi već 10 godina. Ocijenio je kako je u pitanju proračun koji nikome ne daje nadu da će u toj Županiji jednoga dana biti bolje, a vlast koja vodi Županiju, balansiranjem proračunskih stavki, sebe politički održava na životu. (Hina)