Kolona od četrdesetak autobusa  s migrantima u nedjelju čeka ulazak u Hrvatsku iz Srbije, njihov je prolazak do zapadne Europe usporen pošto je izbjeglički val preusmjeren s Mađarske na Sloveniju a vremenski se uvjeti pogoršavaju.

Mnogi su izbjeglice noć proveli u autobusima, umotani u toplu odjeću i deke ne bi li se zaštitili od hladnoće. Ujutro su bili okruženi gustom maglom.

“Ovaj dio putovanja trajao je najmanje 20 sati a ovdje smo već 12 sati”, rekao je Kar, četrdesetgodišnji voditelj prodaje iz sirijskoga glavnog grada Damaska. “Što nam je činiti? Ovdje smo i moramo čekati.”

Mađarska je za migrante zatvorila svoje južne granice s Hrvatskom u ponoć u noći na subotu, prisiljavajući ih na sjever u Sloveniju.

Oko 3.000 ljudi ušlo je u Sloveniju u subotu, na putu za Austriju i Njemačku, glavno odredište velike većine izbjeglica koji su pobjegli od rata.

Slovenske vlasti međutim kažu da planiraju ograničiti priljev izbjeglica na oko 2.500 na dan u skladu s kapacitetom zemlje za njihovu registraciju i smještaj. Pritom dodaju da  ne žele sprečavati  izbjeglice u njihovu prolasku,  pod uvjetom da Austrija i Njemačka također svoja vrata drže otvorenima.

To stvara prijetnju od nastanka čepa u Hrvatskoj i Srbiji čije je granice zadnjih tjedana ponekad dnevno znalo prijeći do 5.000 migranata.

Humanitarne organizacije zabrinute su zbog mogućnosti nastanka zastoja na Balkanu i time što će izbjeglice biti izložene udarima jesenskog vjetra i kiše pa onda i zime.