Papa Franjo proglasio je u nedjelju četvero novih katoličkih svetaca, poručivši svećenicima i biskupima da je služenje a ne karijerizam jedini način da se u Crkvi stekne autoritet.

“Oni koji služe drugima i ne maju prestiža imaju istinski autoritet u Crkvi”, rekao je, dodajući da karijerizam, ambicija, slava i svjetovni trijumfi “nisu u skladu s kršćanskim učeništvom”.

Papa je na misi proglasio četvero novih rimokatoličkih svetaca, uključujući roditelje sv. Terezije iz Lisieuxa, francuske redovnice iz 19. stoljeća. Njihova “iznimna poniznost i milosrđe” bili su primjer svima, rekao je.

Kanonizacija Louisa Martina i Marie Azelie Guerin prvi je put da je jedan bračni par proglašen svetim na istoj ceremoniji, a poklopila se s biskupskom sinodom o obitelji.

Izabrani su kako bi se istaknula ključna uloga roditelja u odgoju djeteta.

Imali su devetero djece, od koje je četvero umrlo pri porodu. Petero preživjelih djevojčica postale su redovnice, a sv. Terezija, karmelićanka, umrla je od tuberkuloze 1897. u dobi od 24 godine.

Poklonike širom svijeta stekla je postumnom objavom zbirke misli o vjeri i jednostavnosti “Priča duše”.

Proglašena je svetom 1925., a 1944. papa Pio XII. proglasio ju je, uz Ivanu Orelansku, zaštitnicom Francuske.

Svečanosti su nazočili 13-godišnji talijanski dječak i španjolska djevojčica koji su se čudesno oporavili od neizlječive bolesti nakon što su se molili tom bračnom paru.

Papa je kanonizirao i Vincenza Grossija, svećenika koji je umro 1917., a većinu je života proveo pomažući siromašnima na sjeveru Italije, te Mariju Isabel Salvat Romero, španjolsku redovnicu iz 20. stoljeća. (Hina)