Protok migranata iz Hrvatske kroz Sloveniju i u nedjelju se odvija uredno, ali bi teškoće ubuduće moglo izazvati to da ih Slovenija i Austrija ne mogu prihvatiti onoliko koliko bi ih Hrvatska željela uputiti, upozorio je u Ljubljani Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova koji vodi međuresorsku koordinaciju za drugi migracijski val koji je od suubote zahvatio Sloveniju.

 On je na redovitoj konferenciji za novinare rekao da je Slovenija stoga od jutra u stalnom operativnom kontaktu na razini policija i s Austrijom i s Hrvatskom, a  da Ljubljana inzistira da se postupci s migrantima detaljno usklade jer će u tranzitu primiti samo one koje može obraditi, a nove izbjeglice propuštati u ovisnosti od toga koliko ih prima Austrija.
“Mi inzistiramo na tome da ne možemo dopustiti veći priljev migranata od njihova odljeva prema Austriji”, kazao je Šefic, dodavši da bi to ubuduće moglo izazvati teškoće iako se za sada kordinacija odvija dobro, a protok izbjeglica prema Austriji se nastavlja.
Prema njegovim riječima, Hrvatska bi željela da u Sloveniju dnevno prebaci oko 5.000 migranata, dok ih je Austrija iz Slovenije spremna dnevno primiti 1.500.
“Ako bi se stvari tako odvijale, onda bi u Sloveniji u roku desetak dana ostalo 35.000 migranata, što ne možemo dopustiti”, kazao je Šefic.
Prema njegovim riječima, rad policije i drugih koji rade na pitanju migranata je odličan i jučer i danas oni su svi kvalitetno zbrinuti, najviše u prihvatnom centru Šentilj, a najveći dio njih je Austrija do sada i prihvatila.
Među migrantima je najviše Sirijaca, Afganistanaca i Iračana, a samo su 4 migranta do sada zatražila azil u Sloveniji, dok ostali žele prema sjeveru.
Sa jutrošnjim prihvatima na graničnim prijelazima u Međimurju Slovenija je već primila više od 4.000 migranata, a popodne oko 17 sati na Bregani se očekuje dolazak još 6 autobusa s oko 300 migranata.

(Hina)