Vlaku s 1.800 migranata koji je u ponedjeljak oko dva sata krenuo iz Čakovca prema Središću ob Dravi nije dozvoljen ulaz u Sloveniju, a migrante koji su pješke nastavili put na granici je dočekala žičana ograda i slovenska policija s psima te ih nije pustila u zemlju.

Budući da između hrvatskih i slovenskih vlasti nije bio postignut dogovor o ulasku vlaka u Sloveniju, odlučeno je da se vlak zaustavi na posljednjoj postaji u Hrvatskoj, u Macincu, a ostatak puta emigranti su nastavili pješke. Iako je putnicima u vlaku bila ponuđena mogućnost traženja azila i ostanka u Hrvatskoj, svi su nastavili put hodajući po pruzi. Međutim, slovenska policija dočekala je priljev emigranata sa žičanom ogradom i psima te ih nije pustila u zemlju.
Emigranti su sa željezničkog prijelaza preusmjereni na obližnji cestovni Trnovec, ali ni tamo im nije dozvoljen ulazak u Sloveniju.
Predstavnici UNHCR odbili su mogućnost da se preko granice propusti samo 150-tak najranjivijih uz obrazloženje kako bi to značilo razdvajanje obitelji. Stoga 1800 ljudi, među kojima velik broj djece, i dalje na kiši i hladnoći čeka ulazak u Sloveniju.
Neslužbeno se doznaje kako je na graničnom prijalazu Banfi kod Štrigove (Međimurska županija) 300 emigranata iz šest autobusa ipak uspjelo prijeći granicu. Budući da se radi o manjem prijelazu, mali kontinegent slovenske policije bio je nespreman za prihvat tako velikog broja ljudi.
Za danas je najavljen dolazak novog vlaka s 2100 emigranata u Čakovec koji nema mogućnosti za prihvat tako velikog broja ljudi.
HŽ je jutros u 7 sati javio da je u kolodvoru Tovarnik u tijeku ukrcaj izbjeglica u 97. izvanredni vlak.

Austrija više ne može prihvaćati migrante, Slovenija poručila Hrvatskoj da val izbjeglica treba držati pod kontrolom

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner obavijestila je u nedjelju slovensku ministricu Vesnu Gjerkeš Žnidar da Austrija više ne može prihvaćati migrante, te ocijenila neprihvatljivim da Hrvatska u Sloveniju upućuje nove migrante, objavilo je kasno sinoć slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.
Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova uz to je ponovilo da se susreće s prevelikim zahtjevima Hrvatske da prima 5.000 migranata dnevno, iako ih Slovenija zbog premale propusnosti prema Austriji ne može prihvatiti u tom broju, o čemu je obavijestila i hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kojemu su danas ponovo poručili da je val izbjeglica potrebno držati pod kontrolom.
Slovenska je ministrica, kako se navodi, o toj situaciji upoznala hrvatskog kolegu, te ga pozvala da se s hrvatske strane surađuje i uvažava okvirni broj izbjeglica koje Slovenija može primati.
Unatoč tom upozorenju, hrvatska su tijela službeno obavijestila Sloveniju da će u ponedjeljak prema Sloveniji biti poslano do 1.800 migranata.
“Naglašavamo da je slovenska policiju tu najavu odbila”, kažu u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova u izjavi za javnost.
Slovenija je otkazala i prihvat 300 migranata koji su u trebali u nedjelju popodne ući iz Hrvatske preko graničnog prijelaza Bregana/Obrežje.
Po posljednjim informacijama, od početka migracijske krize u Hrvatsku je ušlo 197 tisuću migranata. U nedjelju ih je od ponoći do 21 sat došlo 4218 migranata,

(Hina)