Stanovnici Kanade pozvani su u ponedjeljak na birališta kako bi izabrali tko će među konzervativcima, liberalima ili socijaldemokratima sastavljati sljedeću vladu, dok ankete daju prednost najmlađem kandidatu za premijera, čelniku liberala Justinu Trudeauu.

Oko 26,4 milijuna birača izabrat će 338 parlamentarnih zastupnika, 30 više nego na prethodnim izborima 2011. na kojima je pobijedila Konzervativna stranka čiji dosadašnji premijer Stephen Harper želi četvrti mandat nakon desetljeća provedena na tom položaju.

Prvi glasački uredi trebali bi se otvoriti u 8,30 sati po lokalnom vremenu na Newfoundlandu i Labradoru, najistočnijem teritoriju Kanade, a posljednji će se zatvoriti na pacifičkoj obali u 19 sati.

Tijekom 78 dana najduže izborne kampanje u povijesti, liberali i socijaldemokrati zamijenili su mjesta u anketama popularnosti, dok su se Harperovi konzervativci zadržali na oko 30 posto glasova biračkog tijela.

Najnovije istraživanje od nedjelje navečer instituta Nanos potvrdilo je tendenciju od prije nekoliko dana – na čelu su liberali Justina Trudeaua (43) s 38,2 posto namjeravanih glasova ispitanika. Sin bivšeg premijera Pierrea Trudeaua, on je posljednjih tjedan dana favorit prema anketama, dok je ranije zaostajao 10 posto, a na početku kampanje 2. kolovoza je bio na trećem mjestu.

Konzervativci bi trebali osvojiti 30,1 posto glasova, dok su socijaldemokrati iz Nove demokratske stranke Thomasa Mulcaira na 21,2 posto glasova. Po tom istraživanju, Kvebečki blok osvaja 4,9 posto, a Zeleni 4,7 posto glasova.

(Hina)