Nekoliko tisuća migranata provelo je noć na ponedjeljak na otvorenom na hladnoći i u blatu ničije zemlje između Srbije i Hrvatske, pošto je Slovenija usporila priljev migranata prema zapadnoj Europi.

Reutersov novinar koji se nalazi na srpskoj strani granice piše da hrvatska policija zadržava migrante da uđu u zemlju jer su joj kapaciteti puni. U blizini nema policije da održava red, a pothlađeni i umorni migranti viču “Otvorite vrata, otvorite vrata!”.

Pošto je Mađarska u petak u ponoć zatvorila svoju granicu s Hrvatskom, izbjeglice su se počele preusmjeravati prema Sloveniji, novoj postaji na njihovu putu do Austrije i Njemačke.

Slovenija je međutim objavila da dnevno može primati samo 2500 migranata, mnogo manje nego što bi ih htjelo ući u Hrvatsku. Slovenska strana tvrdi i da Austrija prima samo 1500 izbjeglica dnevno, iako austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova to nije potvrdilo.

Slovenska policija zato je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima počela s “intenzivnom zaštitom” državne granice, izjavio je Bojan Kitel, glasnogovornik policijske uprave Maribor.

U blizini graničnog prijelaza Središče ob Dravi postavljene su ograde i veći broj policajaca, kako bi se spriječio prijelaz migranata koji su sinoć vlakom dovezeni iz Opatovca, a za koji slovenske vlasti navode da je poslan iako u Sloveniji nema kapaciteta za prijam tako velikog broja ljudi. Slovenska policija potvrdila je da je zbog novonastale situacije za sav promet zatvorila taj granični prijelaz.

Sinoć se u slovenskim medijima pojavila i informacija da je austrijska ministrica unutarnjih poslova u telefonskom razgovoru svojoj slovenskoj kolegici kazala da Austrija više ne prima migrante, ali je u ponedjeljak stiglo pojašnjenje iz Beča koje kaže da Austrija nije obustavila primanje migranata iz Slovenije nego da prijam izbjeglica ne može povećati nego će ga održavati na dosadašnjoj razini.

(Hina)