Darko Katuša je nezavisni zastupnik u Skupštini grada Zagreba i predsjednik Odbora za branitelje. U Skupštinu je izabran na nezavisnoj listi Milana Bandića, ali ističe kako ga nije Milan Bandić postavio na tu listu nego branitelji. Naime, Bandić je od udruga branitelja tražio da izaberu među sobom tko bi ih najbolje predstavljao u Skupštini, a oni su izabrali Katušu.

Katuša je poštovanje i veliki ugled koji uživa među braniteljima stekao ne samo svojim junačkim držanjem u borbama nego i u zatočeništvu.

Njegovi suborci su za portal dalje.com ispričali kako je Katuša u logoru Manjača napravio jedan hrabar potez zbog kojeg su ga čuvari tog zloglasnog logora skoro pretukli na smrt.

Naime, kada su prvog dana došli u logor branitelji su izmučeni, poniženi i u neizvjesnosti za svoju sudbinu pognuli glave kada su ih njihovi mučitelji postrojili pred sobom.

Katuša je tada, pričaju njegovi suborci, istupio pred njih, okrenuo se svojim suborcima i viknuo: Glavu gore! Vi ste hrvatski vojnici! Budite na to ponosni i uspravite se!

Iako bi o takvoj epizodi iz svog života, o kojem bi se u Americi radili filmovi, svatko pohvalio, Katuša je, kada smo ga u razgovoru za portal dalje.com o tome pitali, samo kratko odgovorio kako on ne bi pričao o sebi nego bi to radije prepustio svojim suborcima.

A osim po junačkom držanju za vrijeme rata, suborci i poznanici Darka Katuše s kojima smo pričali najviše ističu njegovu skromnost.

Zato je i u razgovoru za naš portal bio škrt na riječima kada je trebao govoriti o sebi, a jezik mu se razvezao najviše kada smo pričali o braniteljima.

On je i jedan od istaknutijih predstavnika branitelja koji prosvjeduju u Savskoj, ali teško ćete od njega izvući kako je i jedan od njihovih vođa iako ga mnogi tako doživljavaju.

No, u šatoru se njegove riječi i razmišljanja slušaju i uvažavaju. U razgovoru nam je Katuša otkrio kako se on zalaže da šator u Savskoj ostane i kao upozorenje budućoj vlasti dok god se njihovi zahtjevi ne ispune.

On za probleme branitelja ne amnestira ni HDZ-ove vlade iako je bio jedan od osnivača te stranke u Zadru.

Smetaju mu podjele među braniteljima za koje dobrim dijelom krivi upravo najveće političke stranke. Tvrdi da ne postoji podjela među braniteljima na vaše i naše niti bi ih smjelo biti, a da ih pokušavaju podijeliti upravo političari.

-U Domovinskom ratu su se zajedno borili sinovi ustaša i partizana i oni su zajedno stvorili ovu državu, a sada nas upravo po tim starim podjelama iz Drugog svjetskog rata pokušavaju podijeliti – više puta je istaknuo Katuša u razgovoru koji smo s njim vodili.

-Šator nije usmjeren protiv ove Vlade nego je šator krik, vapaj protiv nepravde. Pa valjda imamo pravo prosvjedovati kao što imaju pravo svi prosvjedovati – tvrdi Katuša koji od političara najviše cijeni pokojnog predsjednika Franju Tuđmana.

A zašto misli kako je danas najsličniji Tuđmanu Milan Bandić, od koga je tražio dozvolu da uđe na njegovu listu, što misli o izjavama Zorana Milanovića kako su “neke crne košulje u Zagrebu smrdjele više od Glavaševih” pogledajte u video razgovoru.

S Katušom smo razgovarali prošlog tjedna neposredno nakon sjednice Odbora za branitelje koji je jednoglasno podržao prijedlog o osnivanju zajedničke Ustanove za kompletnu skrb branitelja Grada Zagreba i Udruge Tigar Rakitje 90/91 u kojoj je on potpredsjednik.