Hrvatska se ne drži dogovora sa Slovenijom o broju migranata koje može poslati na slovensku granicu, što je “apsolutno neprimjereno”, izjavila je u ponedjeljak slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, dodavši da nije u redu da Hrvatska ne prima migrante u svoje smještajne kapacitete nego ih odmah šalje prema Sloveniji.

“Slovenija na neograničeni broj migranata ne može pristati”, upozorila je Gjerkeš Žnidar u izjavi koju prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.
Navela je da se do nedjelje tranzit migranata odvijao bez teškoća i u dogovorenim okvirima jer se radilo o oko 2500 migranata dnevno, ali je došlo do komplikacije kad je Hrvatska najavila tako visoke brojeve dolazaka migranata koji su izvan određenih okvira, na što je odmah upozorila i hrvatskog kolegu Ranka Ostojića navevši da Slovenija ne može primiti više migranata nego što ih može privremeno zbrinuti te da oni neće moći nastaviti put prema svojim ciljnim destinacijama preko Austrije.
Slovenska ministrica uz to dodaje da Hrvatska na takva upozorenja ne reagira te da je za danas najavila dolazak novog vlaka iz Opatovca s 1.900 migranata koji bi trebao stići oko 14 sati.
“To za nas predstavlja velik problem jer ne možemo točno predvidjeti gdje i koliko migranata će doći u Sloveniju”, navela je slovenska ministrica unutarnjih poslova.
“Hrvatska je najavljivala da ima kapacitet za smještaj oko 24.000 migranata pa se sada pitamo gdje su ti kapaciteti s obzirom na to da Hrvatska sada migrante samo prevozi prema Sloveniji”, navela je Gjerkeš Žnidar.

(Hina)