Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je ponedjeljak kako je Srbija spremna razgovarati o mogućim rješenjima za izbjegličku krizu sa svim partnerima u regiji, Europi i na široj međunarodnoj razini.

“Republika Srbija spremna je za otvoreni dijalog sa svim regionalnim, europskim i međunarodnim partnerima o mogućim rješenjima za migrantsku krizu”, priopćeno je iz Vučićeva ureda nakon današnjeg sastanka s direktorom Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Srbiji Hansom Fridrihom Schoderom, s kojim je razgovarao o migrantskoj krizi i pomoći UNHCR-a srbijanskoj vladi u rješavanju tog problema.

Schoder je istaknuo da UNHCR podupire napore srbijanske vlade u rješavanju krize, naglasivši kako je, zbog promjene situacije u posljednjih par dana zatvaranjem pojedinih granica, “pomoć UNHCR još neophodnija”.

Visoki dužnosnik UNHCR sugerirao je da u suradnji s resornim ministarstvom u srbijanskoj vladi treba osigurati “još objekata za privremeni smještaj” te da je “neophodno osigurati veću europsku solidarnost, poglavito u zimskom razdoblju”.

Srbijanski premijer Vučić kazao je da se nada i ubuduće uspješnoj suradnji s UNHCR-om “kako bi zajedničkim snagama izašli u susret potrebama ljudi koji dolaze sa Bliskog istoka”, priopćeno je iz vlade.

(Hina)