Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u ponedjeljak poziv svojim sunarodnjacima da ne slijede one koji nose mržnju u srcu, aludirajući na veliku manifestaciju koju u ponedjeljak organizira islamofobni pokret Pegida, rekao je kancelarkin glasnogovornik.

“Kancelarka se već u govoru prigodom Nove 2015. godine izjasnila o tim manifestacijama i pozvala da se ne slijedi ljude pune predrasuda i mržnje u srcu”, citirao je kancelarku glasnogovornik Steffen Seibert na redovnoj konferenciji za novinare.

Islamofobni i protuimigrantski pokret Pegida predviđa za ponedjeljak navečer, na prvu obljetnicu svojeg osnivanja, veliki skup u Dresdenu u trenutku kada kancelarkina otvorena politika prema migrantima doživljava kritike i iz njezinih vlastitih konzerativnih redova.

Pegida posljednjih tjedana ponovo okuplja tisuće protivnika prihvata stotina tisuća migranata u Njemačkoj. Govor Pegide se bitno radikalizirao prema strancima, ali i prema njemačkim čelnicima koje redovno nazivaju izdajicama.

Posljednjih tjedan dana prosvjednici su nosili vješala za Merkel i njezinog zamjenika Sigmara Gabriela, o čemu je pokrenuta istraga.

To je “dobar primjer kako agresivnost organizatora raste. Obavještajne službe, federalna država i regionalne države pomno prate događaje”, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Johannes Dimroth.

U Njemačkoj je zabilježen veći broj rasističkih napada, posebice na centre za prihvat izbjeglica.

Zemlja je u subotu bila šokirana rasističkim napadom na Henirette Reker, koja je u nedjelju izabrana za gradonačelnicu Koelna.

Prosvjedi protiv Pegide su također predviđeni u ponedjeljak navečer u Dresdenu.

(Hina)