Nekoliko tisuća izbjeglica i migranata je na srbijansko-hrvatskoj granici između Berkasova i Bapske, a nekontrolirani prijelaz granice i ulazak na područje Bapske preko negdašnjega malograničnog prijelaza sprječava hrvatska policija koja, kako se neslužbeno doznaje, svakih pola sata propušta pedesetak migranata.

Po hladnom i kišnom vremenu, u blatu, promrzli i ogrnuti pokrivačima koje im dijele djelatnici humanitarnih organizacija čim dođu u srbijansko pogranično mjesto Berkasovo, kod Šida, po nekim procjenama, čeka i više od pet tisuća izbjeglica i migranata.
Nekontrolirani prijelaz granice i ulazak na područje Bapske preko negdašnjega malograničnog prijelaza sprječavaju pripadnici hrvatske policije, a na srbijanskoj strani nema nijednog pripadnika “snaga reda i zakona” te su izbjeglice i migranti prepuštani sami sebi.
O njihovim potrebama skrbe tek djelatnici nevladinih humanitiranih udruga, poput Crvenoga križa Srbije i UNHCR-a, koji im nude pokrivače, tople napitke, hranu i higijenske i druge potrepštine.
“Humanitarci” odbijaju bilo kakav kontakt s novinarima uz objašnjenje da izjave mogu davati samo “šefovi”, kojih trenutačno nema, ali, kako kažu, izjave zapravo “nisu ni potrebne jer se iz vidljivoga sve može zaključiti”.
Uz cestu, koja se pretvorila u blatnjavi poligon, tek je nekoliko improviziranih šatora, nedostatnih da pruže zaštitu od kiše. Izbjeglice i migranti, izmoreni i iscrpljeni, žale se na bolesti, temperaturu i iscrpljenost.
“Dolazimo iz Sirije i sve do sada nekako je išlo. Ova hladnoća i kiše, na koje nismo navikli, najgore su”, kaže Ibrahim Fawaz i dodaje kako se nada da će ipak doći do Njemačke i boljeg života.
Slično razmišlja i Ahmed Mohamed iz Iraka, koji ogrnut kišnom kabanicom u blatu stoji sa ženom i troje djece.
“Čekamo jer drugo ne možemo. Nadamo se da će nas pustiti. Samo želimo proći”, kaže i dodaje kako su promrzli i prehlađani te kako ga je najviše strah da se djeca ne razbole.
Na granici kod Bapske policajci tijelima štite nekontrolirani ulazak izbjeglica i migranata, a dio je raspoređen i duž granice jer ima pokušaja da se u Hrvatsku uđe izvan mjesta propuštanja na negdašnjemu malograničnom prijelazu. Policija migrante vraća u kolonu onih koji čekaju da uđu u Hrvatsku, a zatim dalje do zapadnoeuropskih država, posebno Njemačke. Kolona se svaki sat puni novim ljudi, koji stižu iz Grčke i Makedonije i kojima je srbijansko-hrvatska granica jedna od mnogih koju namjeravaju prijeći.

(Hina)