Slovenska vlada predložila je u noći na utorak zakon koji bi omogućio slanje vojske na granicu kako bi pomogla policiji zbog pritiska tisuća izbjeglica iz Hrvatske nakon što je Mađarska zatvorila svoju zelenu granicu, najavio je na nacionalnom radiju premijer Miro Cerar.

Nacrt zakona trebao bi tijekom dana usvojiti parlament.

“Ne radi se o uvođenju izvanrednog stanja već o jačanju kontrole na granici”, rekao je Cerar.

Slovenska vlada počela je u ponedjeljak navečer izvanrednu sjednicu zbog nekontroliranog dolaska migranata koji u Sloveniju prelaze i preko zelene granice, objavila je slovenska televizija.

Namjera slovenske vlade je, kako je navela televizija, da Europskoj uniji pošalje jasnu poruku da je za rušenje ranije dogovorenog sustava prihvaćanja izbjeglica kriva Hrvatska.

Oko tisuću migranta u Sloveniju ušlo preko tzv .”zelene granice”

Blizu graničnog prijelaza Rigonce slovenski policijski službenici su nešto iza ponoći presreli veliku skupinu migranata koji su nezakonito prešli državnu granicu između Hrvatske i Slovenije, priopćila je Policijska uprava Novo Mesto.

U priopćenju se navodi da ih o dolasku migranata nije obavijestila hrvatska strana. Rigonce je dva kilometra udaljeno od službenog graničnog prijelaza Dobova.

Riječ je o tisuću migranata koji su granicu prešli preko tzv. “zelene granice”. Policija će ih otpratiti prema kampu u Brežicama, a potom će biti prevezeni u ostale centre gdje će biti i registrirani, priopćila je policijska uprava Novo Mesto.

(Hina)

(Hina)