Koalicija “Spremni za 8. saziv Hrvatskog sabora” objavila je u ponedjeljak izbornim skupom u Slunju početak izborne kampanje, ta predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić rekla da koalicija očekuje sedam do 11 saborskih mandata i da se bez njih buduća vlast neće moći formirati.

Mi smo u poziciji da ne dugujemo baš nikome ništa i u budućoj bi vlasti mogli smanjiti državnu upravu, očistiti državne tvrtke, pa i nevladine organizacije i time uštedjeti sigurno onih nedostajućih 15 milijardi kuna. Naše je članstvo na političkoj sceni totalno nova krv i jedno moderno i drugačije razmišljanje, pa možemo postići potrebne reforme, i to prije svega zato jer nemamo uhljebe, a imamo članstvo pretežno mladih i obrazovanih ljudi, koji znaju svoj posao i znaju raditi, rekla je Tomašić.

Tomašić se kandidira u X . izbornoj jedinici, a hoće li, ako bude izabrana, aktivirati saborski mandat ili će ostati u Europskom parlamentu ovisit će , kaže, o izbornom rezultatu.

Budemo li doista relevantni i budemo li kroz hrvatsku vladu mogli učiniti promjene, dat ću ostavku u EU parlamentu, ali ako nas u Saboru bude jedan ili dva, ako nećemo puno toga moći napraviti, onda ću ostati u EU parlamentu, rekla je Tomašić.

Prvi na listi za VII. izbornu jedinicu Ante-Zvonimir Golem (HKS) predstavio je kandidate i rekao da oni imaju “realnu šansu osvojiti tri mandata” i to zato jer će potaknuti građane, posebno mlade, da uvide “da postoje opcije za političke promjene i poštenu, otvorenu i iskrenu politiku”.

Željko Širanović (HSP), drugi na listi, kazao je da je ova koalicija, kako god se koja koalicija zvala, ona prava domoljubnja koalicija, jer nudi samo prave vrijednosti.

Treći na listi Mihovil Stanišić rekao je da “samo dragi Bog zna kako će koalicija proći na izborima, ali da je velika stvar da se okupila kvalitetnu koaliciju, tri stranke sličnih ciljeva i svjetonazora, koje imaju ljude koji mogu puno učiniti za društvo#.

Predsjednik Obiteljske stranke Mate Knezović rekao je da Obiteljska stranka može ponajviše dati u resoru branitelja, obitelji i socijalne skrbi, te poljoprivrede, a Zvonimir Perić, njihov kandidat na listi, da nema zdravog društva bez zdrave obitelji, “te da će se oni kroz borbu za sustave vrijednosti koji brane obiteljske vrijednosti izboriti i za bolje sutra cjelog društva”.

(Hina)