Slovenija je nakon sjednice vlade održane u noći na utorak, na kojoj je raspravljala o stanju na granici s Hrvatskom, pozvala države EU-a da povećaju svoju solidarnost i prime veći broj migranata koji su u Sloveniju došli preko Hrvatske, dijelom nekontrolirano preko zelene granice.

“Slovenija je najmanja država na balkanskoj tranzitnoj ruti, s malim kapacitetima kontrole granice i zbrinjavanja migranata. Zato javno pozivamo države članice EU-a i europske ustanove da se aktivno uključe u prihvaćanje ovog nesrazmjernog tereta za našu državu. Sada je na testu europska solidarnost”, navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost nakon sjednice.
“Iluzorno je očekivati da će dvomilijnska Slovenija zaustaviti migrantski val, te urediti i riješiti ono što nije uspjelo mnogo većim europskim državama”, navodi slovenska vlada u dramatičnom apelu.
Slovenska vlada uz to navodi da ne može dopustiti nekotrolirano zadržavanje migranata na svom teritoriju, te da postupno povećava kapacitete za prihvat migranata.
Na sjednici je prihvaćen i prijedlog dopuna zakona o obrani koji će biti predložen parlamentu, kako bi se omogućilo slanje vojske na granicu u cilju njezine bolje kontrole jer radi se o južnoj schengenskoj granici. Za prihvaćanje tog prijedloga potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu koji će glasovati u utorak.

Slovenska policija objavila je u utorak ujutro da je u tu zemlju u ponedjeljak i tijekom noći ušlo skoro 8.000 migranata, od čega dio ilegalno preko zelene granice. Nešto poslije ponoći, navodi slovenska policija, u blizini graničnog prijelaza Rigonce, nasuprot hrvatskom prijelazu Harmica, otkriveno je oko 2.000 izbjeglica koji su odvedeni u prihvatni centar u Brežicama, gdje je trenutačno oko 3.300 stranaca.
U Austriju je pak po informaciji slovenske vlade prešlo samo oko 2.000 osoba. Ured za informiranje slovenske vlade naveo je da sadašnje stanje prelazi sve prihvatne mogućnosti Slovenije na koje se država pripremala.

Na probleme Slovenije u vezi s izbjeglicama i migrantima tijekom dana danas će u Bruxellesu svoje sugovornike upozoriti slovenski predsjednik Borut Pahor koji će također zatražiti europsku solidarnost.

(Hina)