Između 312 filmova iz 62 zemlje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sao Paulu, koji će se održati od 22. listopada do 4. studenog, prikazat će se i četiri domaća filma – dokumentarac “Bolesno” Hrvoja Mabića, dugometražni igrani “Kosac” Zvonimira Jurića te dvije manjinske koprodukcije, “Vrapci” Runara Rúnarssona i “Itsi Bitsi” Ole Christiana Madsena.

Mabićev film “Bolesno”, nastao u produkciji Fade In-a, sudjeluje u natjecateljskom programu “Novi redatelji”, posvećen autorima koji imaju najviše dva dugometražna ostvarenja, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Film prati djevojku koja se nastoji suočiti s teškom traumom iz prošlosti te se ponovno uključiti u svakodnevni život, a međunarodnu je premijeru imao na nedavnom Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

“Kosac” Zvonimira Jurića, nastao u u produkciji Kinorame i slovenskog Foruma Ljubljana, uvršten je u nenatjecateljski program “Međunarodna perspektiva”, koji donosi pregled najnovijih filmova iz cijeloga svijeta. Jurićev film isprepliće tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji i govore o čovjeku kojemu je davna pogreška izmijenila život, kao što su ratne traume ostavile trajne posljedice na sredinu u kojoj se priča događa.

U programu nordijske kinematografije, u sklopu kojeg će biti prikazano ukupno 60 filmova iz Danske, Finske, Islanda, Švedske i Norveške, uvrštene su dvije manjinske hrvatske koprodukcije. To su islandsko-dansko-hrvatski “Vrapci” Runara Runarssona i dansko-hrvatski “Itsi Bitsi” Ole Christiana Madsena. Oba filma je koproducirala hrvatska MP Filmska produkcija.

“Vrapci”, koji su nagrađeni Zlatnom školjkom na Festivalu u San Sebastianu te u Varšavi u programu ‘prvih i drugih filmova redatelja’, bit će prikazani u natjecateljskom dijelu programa, dok će “Itsi Bitsi” biti prikazan u dijelu “Perspektiva”.

Međunarodni filmski festival u São Paulu ove je godine podijeljen u šest sekcija, a međunarodnim žirijem predsjeda Geraldine Chaplin, britanska glumica i najstarija kći Charlieja Chaplina.

(Hina)