Izbjeglički val s kojim se susreće Hrvatska do sada nije negativno utjecao na turizam, koji i u rujnu ima 10 posto bolje rezultate nego u istom mjesecu prošle godine, poručio je u utorak ministar turizma Darko Lorencin, komentirajući jučerašnju izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je ‘migrantska kriza utjecala na hrvatski turizam’.

“Predsjedničina izjava doista je jako loša za hrvatski turizam jer turisti iz SAD-a , kao i oni s Dalekog istoka žive daleko od Hrvatske te imaju manje informacija o tome što se tu događa. Od ukupnog broja naših stranih gostiju, svega nekoliko postotaka otpada na goste koji nisu iz Europe, no oni su nam iznimno bitni zbog posezone. Do sada nisu zabilježeni nikakvi negativni efekti na turizam otkako su izbjeglice počele dolaziti u Hrvatsku , u rujnu imamo 10 posto bolje rezultate u odnosu na rujan prošle godine”, navodi Lorencin u izjavi za medije dostavljenoj iz Ministarstva turizma.

Napominje da se Hrvatska trenutno susreće s velikim izbjegličkim valom koji je posljednjih tjedana zahvatio gotovo cijelu Europu, ali su unatoč tome, kako kaže Lorencin ” gradovi u Hrvatskoj, turistički kompleksi te hrvatske turističke destinacije i dalje sigurne i sasvim uobičajeno funkcioniraju”.

“Zbog navedene situacije na određenim graničnim prijalazima promet može biti usporen, ali naši gosti u svakom trenutku pri odlasku iz Hrvatske se mogu sasvim sigurno i bez briga vratiti kući”, poručuje Lorencin.

Izjavu o turizmu, na koju se u utorak osvrnuo ministar turizma, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je u sklopu intervjua za američki CBNC, kazavši da ne isključuje mogućnost postavljanja ograde na hrvatskoj granici kako bi se zaustavio val migranata, za koje smatra da su većinom ekonomski migranti i da njihov priljev u zemlju utječe na hrvatski turizam.

Po njezinim riječima, migrantska kriza utjecala je na hrvatski turizam jer ljudi na to gledaju kao na element nesigurnosti iako migranti prolaze samo kroz mali dio zemlje koji nije u sklopu glavnih turističkih zona.

(Hina) xta