U oranice između srbijanskog mjesta Berkasovo i hrvatske Bapske iz sata u sat pristižu nove skupine izbjeglica i migranata, a u odnosu na ponedjeljak, u utorak je primjetna nazočnost srbijanskih policajaca, koji stoje po strani i promatraju dolazak izbjeglica na granicu.

Hrvatski policajci, pripadnici interventnih postrojbi, nalaze se uz samu graničnu crtu, a od skupina izbjeglica i migranata dijeli ih željezna ograda kroz koju se ponajprije propuštaju ranjive skupine, poput invalida, starijih osoba te žena i djece, a tek potom i muškarci. Na izbjeglicama i migrantima vidljiv je umor i iscrpljenost zbog izrazito teških uvjeta u kojima se nalaze, a među njima je primjetno velik broj djece svih dobi, od dojenčadi do starije djece koja čekaju ulazak u Hrvatsku. Posvuda su ogromne količine odbačenog otpada i blata, preko kojega izbjeglice jednostavno rasprostiru pokrivače na kojima sjede ili leže i čekaju da im se odobri prolazak.

Pored ceste koja od Berkasova vodi do nekadašnjeg malograničnog prijelaza prema Bapskoj nalazi se nekoliko improviziranih šatorskih nadstrešnica ispunjenih izbjeglicama i migrantima, a posvuda se čuje plač uplakane djece. Primjetan je angažman velikog broja volontera srbijanskih i drugih humanitarnih organizacija, među kojima i srbijanskog Crvenog križa.

“Trenutno je nešto manji priljev u odnosu na jučerašnji dan, ali je situacija i dalje teška”, rekla je Dušica Poletan iz Crvenog križa Šida, čiji djelatnici i volonteri izbjeglicama i migrantima dijele kabanice, odjeću, obuću i hranu. Po njezinim riječima, ostvarena je vrlo dobra suradnja s Hrvatskim Crvenim križem, posebice u spajanju razdvojenih obitelji. Kazala je i kako je u samo nekoliko sati podijeljeno oko tisuću paketa pomoći, što po njezinim riječima dovoljno govori o priljevu izbjeglica. “Prvenstvo u podjeli paketa pomoći imaju žene i djeca do 18 godina starosti, bebe, starije osobe i invalidi”, navela je.

Aleksandar Glišića iz srbijanskog Centra za zaštitu i pomoć tražitelja azila, koji je napravio i android aplikaciju sa svim informacijama koje su potrebne izbjeglicama i migrantima u Srbiji, kao trenutno najveći njihov problem navodi hladno vrijeme i kišu koja je padala posljednjih desetak dana. “Mislim da bi upravo hladnoća moglo biti presudni faktor kako bi se što prije okončala agonija ovih ljudi, prije nego politika i političke odluke”, ocijenio je taj aktivist.

Kako bi se zaštitili od hladoće i padalina, izbjeglice i migranti na raspolaganju imaju jedino kabanice i pokrivače koje im dijele volonteri humanitranih udruga. Duž ceste koja od Berkasova vodi prema mjestu prijelaza i koju izbjeglice i migranti u dužini od pet kilometara prelaze pješice, na dva mjesta humanitarne udruge omogućile su besplatni pristup internetu kojega izbjeglice i migranti, a gotovo svi imaju mobitele, koriste u velikom broju.

Na samom mjestu prijelaza nalazi se i velik broj novinarskih ekipa. Neki od srbijanskih novinara potvrđuju kako je tijekom dopodnevna graničnu crtu prešla skupina od oko tisuću osoba koje su, izgubivši strpljenje i ne želeći čekati da ih hrvatska policija propusti, jednostavno zaobišli policijskih punkt i ušli u Hrvatsku. “Nije došlo do nikakvog sukoba. Kada su policjaci vidjeli namjeru te skupine nezadovoljnih i promrzlih ljudi, jednostavno su ih pustili da prođu bez ikakvog pokušanja njihovog zaustavljanja”, rekao je jedan od srbijanskih novinara.

Neki pak navode kako postoje planovi srbijanskih vlasti o izmještanju sadašnjih šatora UHNCR-a, Crvenog križa i drugih udruga koji su podignuti duž pristupne ceste, kako bi se omogućio veći protok izbjeglica i migranata koji su doslovce zakrčili svu cestu. Stoga su i novinari, ukoliko se žele približiti samoj graničnoj crti, primorani probijati se kroz masu promrzlih ljudi, uvjerenih da ih na zapadu čeka bolji život od onoga koji upravo napuštaju.

(Hina)