Vlasti Bosne i Hercegovine sigurne su kako će se izbjeglički val preliti u tu zemlju ukoliko Hrvatska odluči zatvoriti svoju granicu sa Srbijom i takav razvoj događaja smatraju veoma opasnim, potvrdio je zamjenik ravnatelja Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam, kako ga u srijedu citira sarajevski “Dnevni avaz”.

“Naravno da je situacija napeta i da je očekivan dolazak izbjeglica. Ako Hrvatska zatvori granice, oni nemaju kuda nego kroz BiH”, kazao je Nizam podsjećajući kako izbjeglice imaju samo jedan cilj, a to je stići do zapadne Europe i pritom biraju one rute koje im ostaju otvorene.
Zatvori li se hrvatsko-srbijanska granica, u Bosni i Hercegovini najveći priljev izbjeglica s Bliskog istoka očekuju iz pravca Srbije prema Bijeljini i dalje prema Bosaskoj posavini jer je riječ o ravničarskom terenu bez prirodnih zapreka.
Nizam ističe kako je to ruta koju bi izbjeglice mogle koristiti do zime, a nakon toga bi se mogli zaputiti i preko Kosova i Crne Gore pa opet prema BiH.
Zbog sve kompliciranijeg stanja i procjena kako bi izbjeglička kriza mogla dodatno eskalirati i pogoditi države regije, BiH je za idući tjedan predložila sastanak s čelnicima policije i sigurnosnih službi Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
Sastanak bi se, prema najavama, trebao održati u Trebinju, gdje je i regionalni policijski ured za vezu kojega su ranije utemeljile BiH, Srbija i Crna Gora.

(Hina)