Pakistan ne pristaje na ograničenja u korištenju taktičkog nuklearnog oružja i takvu će poruku ovoga tjedna američkom predsjedniku Baracku Obami prenijeti pakistanski premijer Nawaz Sharif, kazali su u srijedu dužnosnici te zemlje.

Pakistan je uvjeren da nuklearno oružje ograničene snage može odvratiti iznenadne napade većeg susjeda Indije koja također posjeduje nuklearno oružje. No, SAD je zabrinut da bi taktičko nuklearno oružje moglo dodatno destabilizirati ionako nestabilnu regiju zbog toga što se za manjim nuklearnim oružjem lakše posegne u konvencionalnom ratu.

Sharif i Obama trebali bi se sastati u Bijeloj kući u četvrtak. Obamina administracija priprema se prodati osam borbenih zrakoplova F-16 Pakistanu kako bi osnažila odnose dvije zemlje unatoč zabrinutosti Washingtona zbog rastućeg nuklearnog arsenala Pakistana, kažu američki izvori.

Prodaja zrakoplova, koju bi Kongres mogao blokirati, predstavljala bi simbolični korak s obzirom na to da Pakistan posjeduje veliku flotu vojnih zrakoplova.

SAD želi da se Pakistan obveže da neće koristiti taktičko nuklearno oružje no Islamabad želi imati otvorene opcije kao metodu odvraćanja eventualnog napada Indije, kazala je Maria Sultan, voditeljica instituta za stratešku stabilnost u južnoj Aziji.

Američki državni tajnik John Kerry susreo se u srijedu s Sharifom no glasnogovornik State Departmenta John Kirby nije želio odgovoriti je li razgovarano o američkoj inicijativi za ograničavanje pakistanskog nuklearnog oružja.

“Normalizacija odnosa Pakistana i Indije ključna je za obje države i za regiju”, kazao je.

Protekle dvije godine Pakistan je testirao nuklearno oružje koje ima u dometu Indiju kao i rakete s nuklearnim punjenjem kojima može gađati indijske kopnene snage u slučaju da uđu u Pakistan. Ta zemlja radi i na razvoju nuklearne podmornice.

(Hina)