Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u suradnji s ŠRD Pešćenica i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba organizira ekološku akciju u svrhu čišćenja od otpada iz dvanaest jezera Savice koji čine ornitološko stanište na samo nekoliko kilometara od centra Grada Zagreba. Njihov poziv građanima prenosimo u cijelosti:

Jezera Savica je Gradska skupština Grada Zagreba 1991. godine proglasila spomenikom prirode te kao zaštićeni krajolik postaju rezervat ptica, riba i drugih vodenih životinja te okolnog raslinja. Područje se proteže na 45 hektara zemlje. Na području jezera obitava 186 vrsta ptica od kojih se 50 vrsta tu i gnijezdi.

Ovdje obitavaju 24 zaštićene vrste sisavaca, (od toga 6 strogo zaštićenih vrsta šišmiša), 76 zaštićenih vrsta ptica, 6 strogo zaštićenih i 3 zaštićene vrste gmazova, 8 strogo zaštićenih i 8 zaštićenih vrsta vodozemaca i 2 vrste zaštićenih kukaca.

Sve to, a posebno saznanje kako građani Grada Zagreba ne znaju da imaju ovakav ornitološki biser u svom gradu, potaknulo nas je da napravimo ekološko edukativnu akciju čišćenja Jezera Savica. Naš ronilački klub AdriatiCro Zagreb koji egzistira od 2005. godine i čiji članovi posjeduju bogato ronilačko iskustvo, sudjeluje kroz cijelu godinu na mnogim ekološkim akcijama duž Jadrana, a sada smo odlučili svom gradu pokloniti „veliko spremanje“ ovog kutka i putem medija potaknuti interes građana da u svoje „šetačke mape“ uz Jarun i Bundek uvrste i ovu prekrasnu oazu mira i izvorne prirode.

U akciju smo uključili škole, vrtiće, ribiće, vatrogasce, izviđače i sportaše, a Grad Zagreb je sa posebnim zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo i pružio sveobuhvatnu potporu u realizaciji projekta!

Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba prepoznalo je vrijednost ovoga projekta i prihvatilo pokroviteljstvo, a veliku podršku dali su nam i ribiči ŠRK Pešćenica koji svakodnevno borave na ovim jezerima i poznate su im sve „bolesti“ ovih voda.

Stoga pozivamo i sve građane Grada Zagreba da nam se pridruže u subotu 24. listopada 2015. u 10:00 sati na Velikom jezeru Savica odakle krećemo zajedno s roniocima iz Vukovara, Splita, Slavonskog Broda, Požege, Kostrene, Karlovca, Duge Rese, Jastrebarskog i naravno Grada Zagreba u „pospremanje“ Savice na dobrobit nas i naše djece.