Vlada je u četvrtak donijela odluku o traženju međunarodne pomoći za organizaciju prihvata migranata kojih je od 16. rujna, odnosno početka migrantske krize, do danas ušlo više od 217 tisuća.

Vlada je Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) odobrila da putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (Emergency Response Coordination Center – ERCC) od Europske unije zatraži materijalnu pomoć za organizaciju prihvata migranata, a popis materijalnih sredstava po potrebi će se naknadno nadopunjavati prema procjeni na terenu, objasnio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Pomoć nam je potrebna s obzirom na broj ljudi koji ulazi u Hrvatsku, dodao je.

Na okvirnom popisu potrebnih sredstva koja će biti uključena u zahtjev za pomoć, uz ostalo je tisuću zimskih šatora, 100 stambenih te 20 sanitarnih kontejnera, po 100 električnih i grijača na kruto gorivo, tisuću sklopivih te 500 kreveta na kat, 2.500 vreća za spavanje, 30 tisuća deka, tisuću pari gumenih čizama i dr.

U izjavi novinarima uoči sjednice Ostojić je kao primjer naveo da se, s obzirom na vremenske prilike, na terenu zna dogoditi da je u jednoj noći potrebno i do 13 tisuća deka. Stoga će, kazao je, i biti upućen zahtjev za materijalnom pomoći, kako bi Hrvatska i dalje mogla stabilizirati situaciju koja je u sadašnjim vremenskim uvjetima puno složenija.

Prema podacima MUP-a, u Hrvatsku je do jutros ušlo 217.538 migranata.

(Hina)