Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako je jedini način zaustavljanja nekontroliranog priljeva izbjeglica i migranata postavljanje, vojničkim rječnikom rečeno, bedema na grčko-turskoj granici, koji bi dopustio ulazak izbjeglica onako kako to Europa kaže.

Ministar Kotromanović, koji u Dubrovniku sudjeluje na sastanku ministara obrane Jugoistočne Europe, istaknuo je kako su se drugi dan sastanku pridružili i ministri obrane Turske i Grčke, što je označio kao izvrsnu priliku za razgovor o problemu izbjeglica.

Upitan je li bilo razgovora o mogućem slanju vojske na granicu Grčke i Turske, Kotromanović je odgovorio kako Turskoj ne treba vojska, nego pomoć, istaknuvši kako bi se na granici između Grčke i Turske trebao napraviti bedem, koji bi spriječio nekontroliran ulazak izbjeglica u Europu.

”U nedjelju će biti sastanak u Bruxellesu na razini premijera. Turskoj nije potrebna vojska, potrebna joj je pomoć. Oni se s tom krizom nose već godinu do dvije dana, a mi smo svi na neki način mislili kako je to daleko od nas i kako se neće približiti Europi. Sada treba pomoći logistički i sa sredstvima kako bi ti ljudi imali najbolje uvjete”, rekao je Kotromanović.

Angažiranje europskih vojnih snaga na grčkoj granici označio je kao jedini način sprječavanja nekontroliranog ulaska izbjeglica u Europu. ”Što se tiče Grčke i slanja svih snaga iz Europe, to je jedini način da se spriječi nekontrolirani dolazak izbjeglica, da se na grčko-turskoj granici napravi, vojničkim rječnikom, bedem koji će zaustaviti nekontrolirani dolazak, a dozvoliti ulazak izbjeglica onako kako to Europa kaže”, rekao je Kotromanović.

Skupu ministara ujutro se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je istaknuo da pitanje izbjeglica poprima zabrinjavajuće razmjere, zbog čega treba podržati napore svih zemalja regije koje žele ući u NATO savez, koji je naveo kao jamstvo sigurnosti hrvatskih granica.

”Hrvatska je članica NATO-a, a članstvom je dobila mnogo. Učinci nisu vidljivi u svakodnevnom životu naših građana, ali mi smo svjesni da je NATO savez još uvijek najkredibilniji na svijetu, a to je ujedno savez sustava vrijednosti koje i mi zastupamo. Hrvatska je s time trajno riješila svoje strateško pitanje sigurnosti i definitivno osigurala svoje granice”, rekao je Leko. Dodao je kako se nalazimo u povijesnom trenutku ”koji je kompleksan”.

”Postoje ozbiljna krizna i žarišna mjesta nesigurnosti u svijetu. Pitanje migranata i izbjeglica poprima zabrinjavajuće razmjere, a taj izazov prerasta iz humanitranog u druga pitanja, socijalna, ekonomska, kulturološka. Ova kriza može se mjeriti još jedino s ekonomskom krizom, a Hrvatska drži da daljnje širenje NATO saveza čini ujednačavanje cijelog europskog prostora, ne samo u obrambenom, nego i gospodarskom i socijalnom smislu”, rekao je Leko.

(Hina)