Zastupnici zagrebačke Gradske skupština jednoglasno su na sjednici u četvrtak prihvatili izmjene odluka o stipendiji za učenike i studente s invaliditetom, slabijeg socijalnog statusa, romske nacionalne manjine i za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u obrtništvu, tako da su stipendije povećane, a ublažen je uvjet prosjeka ocjena za neke kategorije učenika.

Za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa prosjek ocjena za srednjoškolce snižen je s dosadašnjih 3,50 na 3,00 s obzirom na to, kako se navodi u odluci, da se često radi o učenicima koji nemaju osigurane osnovne uvjete za učenje, a iz istih razloga se neće bodovati cijeli tijek školovanja već samo uspjeh prethodne godine.

Za učenike i studente s invaliditetom povećane su stipendije, tako da će za učenike biti 35 posto a za studente 50 posto neto plaće u Zagrebu za razdoblje od siječnja do kolovoza godine u kojoj se natječaj za stipendiju raspisuje.

Povećan je iznos stipendija za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine kako bi ih se potaklo na završavanje srednje škole i na nastavak obrazovanja. Za učenike će stipendije iznositi 35 posto, a za studente 50 posto prosječne neto plaće u Zagrebu za razdoblje siječanj-kolovoz godine u kojoj se natječaj za stipendiju raspisuje, umjesto dosadašnjih 20 posto za učenike i 30 posto za studente.

Utvrđen je iznos stipendije za učenike, studente i doktorande u visini 40 posto, 55 posto odnosno 65 posto neto plaće u Zagrebu za razdoblje siječanj-kolovoz godine u kojoj se natječaj za stipendiju raspisuje, umjesto dosadašnjih 35 posto za učenike, 50 posto za studente i 60 posto za doktorande.

Za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, utvrđen je iznos stipendije u visini 1000 kuna za učenike prvog razreda, 1300 kuna za učenike drugog i 1600 kuna za učenike trećeg razreda umjesto dosadašnjih 900 kuna, 1200 kuna odnosno 1500 kuna.