Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u četvrtak telefonom sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom o migrantskoj krizi s kojom su suočene Hrvatska i Slovenija, a u razgovoru  je naglašena potreba bolje suradnje u duhu dobrosusjedstva kako bi se zajednički lakše odgovorilo na izazove migrantske krize, doznaje Hina iz predsjedničina ureda.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Pahor zaključili su kako opseg i ozbiljnost migrantske krize zahtijevaju sveobuhvatni pristup rješavanju problema i zajedničku dugoročnu politiku Europske unije, rekao je Hini izvor iz ureda predsjednice.

Pahor je u ranije u četvrtak bio u Bruxellesu i sastao se sa predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom.

Pahor je u Bruxelles otputovao kako bi europske sugovornike obavijestio o ozbiljnosti migracijske krize u Sloveniji gdje se, po procjeni slovenskih vlasti, zadnjih dana stvara usko grlo u migrantskom valu iz Turske i Grčke balkanskom rutom. Ljubljana tvrdi da Hrvatska u Sloveniju propušta mnogo više migranata nego što ih Slovenija može primiti, dok Austrija, kako tvrdi, ne prima izbjeglice potrebnim tempom. (Hina)