Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je na prvome predizbornom skupu koalicije “Hrvatska raste – nema povratka na staro” u Rijeci da će ta koalicija dobiti izbore, “ne iz inata, mržnje i grča, nego iz ljubavi prema domovini, gradovima i zavičajima iz kojih dolazimo, svjesni toga da nema povratka na staro, a to staro je zlo”.

Kako je rekao Milanović, nakon dolaska na vlast, nije očekivao “tolike količine mržnje i netrpeljivosti, ksenofobne, odnosno seksističke referendume”. “Ne očekuješ harangu protiv nacionalnih i seksualnih manjina, niti divljanje po Vukovaru i mahnitanje s čekićima po državnoj imovini jer je na tim pločama uz latinicu u ćirilica. To je konkurencija s kojom se borimo, to nije samo politička nego i civilizacijska konkurencija”, ocijenio je.

Milanović je naveo da će sljedeće četiri godine u borbu za boljitak, dublji džep svakog građana i sigurnost, ali i borbu protiv predrasuda, mržnje, podjela i ljudske gluposti. Rekao je da namjeravaju porezno rasterećivati rad, smanjivati poreze na dobit kako bi ostajalo više novca lokalnoj samoupravi.

Istaknuo je da je politika prostor javne debate i pozornice. “U politici se mora izaći pred ljude, boriti se svojim idejama, suočavati se, biti doveden u neugodnu situaciju da te rešetaju pitanjima, pa i da ne znaš odgovore”, rekao je i dodao: “Tko želi voditi hrvatsku Vladu, mora imati toliko pameti i hrabrosti i dostojanstva da izađe pred hrvatske građane i javnost i objasni zašto želi biti hrvatski premijer.”

Osvrnuo se na HDZ-ove najave smanjenja PDV-a i ustvrdio da bi se time “direktno uništio državni proračun” te je upitao odakle bi isplaćivali mirovine. “Mi smo ih očuvali i minimalno indeksirali”, dodao je.

Spominjući braniteljski šator u Zagrebu, rekao je da je ostao zatečen “grčom i jadom da bi se srušila vlast plinskim bocama” te je poručio: “No pasaran – to neće proći.”

“Za razliku od njih, mi ne prijetimo silom, psovkom, Kevinom jamom, ne dolazimo u tuđu kuću i prijetimo da ćemo tamo metlom čistiti, lustrirati, smjenjivati, praviti od nekog većeg Hrvata nego što jest”, rekao je.

“Domovina ne može biti samo kamen, parcela, zastava i grb, nego i neovisnost od tuđeg utjecaja, da se znaš suprotstaviti problemu i riješiti ga, da kad imaš pravo reći ne, kažeš ne, a ne svaki put da”, rekao je Milanović.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić istaknula je kako je bitno da koalicija osvoji drugi mandat kako ne bismo “morali protjerivati korupciju iz bivših vrhova vlasti u nekim kasnijim mandatima” te da “sve što su napravili u četiri godine ostane vlasništvo svih građana”.

Važno je da se može živjeti od rada i mirovina, da možeš biti ponosan na svoju zemlju, rekla je i ocijenila da je Hrvatska u ovoj izbjegličkoj krizi ostala “osvjetlanog obraza i uzdignuta čela” te da je važno da “kao pojedinci budemo poštovani, da nas nitko ne tretira kao ovce, laže nam i želi lustrirati”.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja istaknuo je da su u proteklom mandatu rasle mirovine i socijalna prava te da će rasti i u sljedećem. Upozorio je birače da ne nasjedaju obećanjima, pri čemu je spomenuo obećanja Milana Bandića umirovljenicima, nego da se opredijele za trend laganog ali sigurnog rasta.

Predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli rekla je da se na ovim izborima bira između onih koji najavljuju diktaturu i onih koji se zalažu za prava svakog čovjeka te im je boljitak građana i zemlje prioritet. Bira se između onih koji, kako je rekla, “ne znaju pobrojiti pet točaka svog programa i onih koji jako dobro znaju što žele, a to je jače gospodarstvo, bolji standard, učinkovitija javna uprava”.

Predsjednik riječkoga SDP-a Vojko Obersnel ocijenio je da “ne može zamisliti da zemlju vodi egzorcist koji prijeti sotoniziranjem, neprihvatljivim promjenama, čak i za srednji vijek, a kamoli ne za 21 stoljeće”.

Prvi na listi u 8. jedinici Željko Jovanović poručio je kako nema povratka na staro, na, kako je ocijneio, “HDZ-ov nerad, nered i kaos, crne fondove, mito i korupciju, lažno domoljublje sa jednom rukom na srcu, a drugom u džepovima građana.”

(Hina)