Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u četvrtak Europu da hitno pomogne zemljama suočenima s migrantskom krizom, osuđujući zemlje članice koje nisu ispunile svoja obećanja.

“Migrantska kriza koju proživljavamo neće završiti do Božića, to je kriza koja će potrajati i mi moramo dugoročno djelovati”, rekao je Juncker na kongresu Europske pučke stranke (EPP) u Madridu.

“Potrebne su nam vrijednosti srca koje često zaboravljamo.”

“Moramo biti svjesni svoje odgovornosti”, dodao je, pozivajući na novo “bratstvo” s Afrikom i provedbu već donesenih odluka kad je riječ o humanitarnoj pomoći.

“Nemojmo pisati pjesme niti davati obećanja, djelujmo jer je to hitno potrebno”, istaknuo je, podsjetivši da su članice EU-a obećale dati 2,3 milijarda eura pomoći, a do sada su isplatile samo 275 milijuna.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u svojem se obraćanju zauzeo za odlučniji stav Europe.

“Izgubili smo sposobnost zaštite naših granica”, rekao je bivši poljski premijer.

“Moramo prekinuti beskorisne rasprave između onih koji žele braniti granice (…) i pobornika solidarnosti i otvorenosti”, dodao je, aludirajući na njemačku kancelarku Angelu Merkel i mađarskog premijera Viktora Orbana koji su ga slušali.

“Obični građani spremni su i žele primiti migrante, ali istodobno očekuju da njihovi čelnici ispune svoje dužnosti kao javne vlasti”, dodao je.

“Građani se žele ponovno osjećati sigurnima i samo će tada moći pomoći potrebitima.”

Europska pučka stranka je na kongresu, među ostalim, usvojila rezoluciju o migraciji u kojoj poziva na jačanje kontrole europskih kopnenih i morskih granica.

Rezolucija poziva na reviziju Dublinskog sustava azila i, dugoročno, cjelovitu reformu europskog sustava azila. Pučani se zauzimaju također za razdvajanje izbjeglica od ekonomskih migranata prije nego stignu u EU, politiku legalne migracije koja bi se temeljila na potrebama tržišta rada te reviziju europske direktive o okupljanju obitelji.

EPP će svoje prijedloge iznijeti na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a 9. studenoga te na sastanku europskih ministara vanjskih poslova idući tjedan, prenosi EUobserver.

(Hina)