Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović dogovorili su u petak na graničnom prijelazu Bajakovu kako će izbjeglice i migranti koji preko Srbije i Hrvatske pokušavaju doći do zapadnoeuropskih država biti prevoženi vlakovima Hrvatskih željeznica s ukrcajem u Šidu a iskrcajem u zimskom tranzitskom centru u Slavonskom Brodu čiji se završetak gradnje uskoro očekuje.

“Treba istaknuti da se obje zemlje zalažu da se problem riješi na izvoru, a to znači da Grčka mora ispoštovati pravila koja postoje”, kazao je ministar Ranko Ostojić dodavši kako je također dogovoreno da će registracija izbjeglica i migranata koja se obavlja u Srbiji biti korištena kao “ulaznica” za njihov ulazak u Hrvatsku i brži protok.

Po riječima srbijanskog ministra Stefanovića, oko 300.000 osoba koje su od siječnja prošle kroz Srbiju i registrirane su posjeduju potpunu dokumentaciju kojom slobodno mogu prolaziti kroz druge države. “Svi se oni registriraju u više država za što se troše ogromna energija i resursi”, upozorio je Stefanović dodajući kako bi se prihvaćanjem registracijskih podataka od jedne države, znatno olakašao posao drugim državama primateljicama.

Pojasnio je kako bi dokument o registraciji poslužio izbjeglicama da prođu sve do zemlje odredišta, a ukoliko ga ne bi imali bili bi vraćeni u prihvatni centar i ne bi im se omogućio nastavak putovanja dok se ne registriraju. “Time bismo pomogli sigurnosti Europe”, kazao je.

“I dalje očekujemo od EU-a, iako nismo država članca, rješenje što će se događati u sljedećim mjesecima. Krizu nisu stvorile ni Srbija ni Hrvatska i želimo pomoći ali ne želimo prihvatiti najveći dio tereta”, upozorio je srbijanski ministar Stefanović kazavši kako obje zemlje nisu u prilici da prime velik broj izbjeglica i migranata niti imaju infrastrukturu i financijska sredstva za to.

Stefanović je izrazio bojazan kako bi izostanak dogovora na razini EU-a mogao dovesti do Europe sa žičanim granicama poručivši kako takva Europa nije ona Europa u kojoj bi građani Srbije htjeli živjeti. Također je rekao kako je cilj srbijanske politike stabilizacija stanja s izbjeglicama i migrantima te dobra suradnja s hrvatskom stranom.

“Naš interes kao dvojice ministara je potpuna sigurnost naših građana. Za taj posao primamo i plaću. Izbjeglice će doći i proći ali susjedi ostaju. Ne moramo se voljeti i slagati ali moramo raditi zajedno. Naš zadatak je da s Hrvatskom imamo dobre odnose i gradimo zajedničku sigurnost jer to je u interesu dvaju naroda”, poručio je ministar Nebojša Stefanović.

“Naravno da nikada ne možete previdjeti kakvi se problemi i nesuglasice mogu dogoditi, ali ovo je korak naprijed”, ocjenio je hrvatski ministar Ostojić, rekavši kako je dio postignutog dogovora i dodatni angažman srbijanske policije na Berkasovu s čijeg područja izbjeglice i migranti ulaze u Hrvatsku kod Bapske. Po njegovim riječima, cilj je i jedine i druge strane na Berkasovu i Bapskoj stvoriti humane uvjete.

Na zamobu novinara da komentira optužbe iz Slovenije da su hrvatski policajci usmjerili izbjeglice i migrante u rijeku Sutlu, Ostojić je opetovano odbacio te optužbe rekavši kako svi oni koji poznaju teren znaju da su i Sutla i tamošnji most na hrvatskoj strani. “Nema nikakvog razloga da se tako nešto dogodi. Ako se i dogodilo da je netko otišao krivim putem onda to sigurno nije bilo po uputama bilo koga”, kazao je.

Po njegovim riječima, ne može se dogoditi ono što se dogodilo noćas kada je na Macelju, na dogovorenom mjestu, dvadeset autobusa satima čekalo na iskrcaj.

Ostojić je ponovio kako Hrvatska ne namjerava žicom i zidom ograditi granicu sa Srbijom ponovivši kako je premijer Zoran Milanović tražio na Europskom vijeću da, ukoliko je to opcija, da EU donese takvu odluku i plati troškove takvog načina zatvaranje granice.

(Hina)