21.10.2015., Zagreb - Gradonacelnik grada Milan Bandic svecano je podjelio ugovore o koristenju parcela novog Urbanog vrta Maksimir.Photo: Borna Filic/PIXSELL

Mandlova ulica u Zagrebu nova je adresa na kojoj se volonterskom akcijom uredila zajednička zona Gradskog vrta Mandlova, u kojem će građani imati priliku uzgajati vlastitu hranu u svojem kvartu. Mandlova ulica tako se priključila još desetak lokacija u Gradu Zagrebu koje su otvorene u protekle dvije godine. Ovu zelenu akciju već treću godinu zaredom provode Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj, uz druge partnere projekta.

Svečanom otvorenju Gradskog vrta Mandlova prisustvovao je gradonačelnik Milan Bandić koji je tom prilikom korisnicima vrtnih parcela uručio donacije vrtne kućice tvrtke Pevec, kosilice iz tvrtke Scheda, povrtne presadionice Ecoimpulsa te roštilj tvrtke Samoborka. Akciji su se pridružili i volonteri Zagrebačke pivovare koji su sudjelovali u uređenju cvjetnjaka.

Tim povodom gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je izjavio: „Zahvaljujem partnerima i prijateljima projekta, a najviše mojim sugrađanima, našim dragim Zagrepčankama i Zagrepčanima što su strpljivo čekali svoje parcele. Moram vam reći da je ova zemlja najbolje kvalitete, to znam jer ja sam ipak seljak. Tako da vi koji ste dobili nakon godinu dana ove parcele imat ćete najbolji urod i stići ćete nas na Savici za manje od šest mjeseci, za samo jednu sezonu. Zato pozivam da podijelimo ovih 67 parcela od ukupno 120, da otvorimo kućicu i da idemo delati.“

U Gradskom vrtu u Mandlovoj ulici udružilo se 120 obitelji kojima je dodijeljeno 120 gredica na 11.000 kvadrata. Okupljeni građani na otvorenju u Mandlovoj ulici prisustvovali su edukativnim radionicama na temu „Planiranje sadnje i sjetve s obzirom na temperaturu tla“ Marka Vučetića iz HDMZa te radionici „Vrtlarski radovi u jesen“ prof.dr.sc. Vesne Židovec s Agronomskog fakulteta.

Uz ove radionice posjetitelji su se osvježili omiljenom Žujom i uživali u delicijama od svježeg povrća koje je pripremila Udruga „Renato – kuhari bez granica“ te domaćim delicijama Mesne industrije Ravlić.

Cijelodnevni edukativno-zabavni program završio je vrtnom zabavom uz Žuju i DJ-a Tom Bug, a njima se pridružila Ida Prester koja je kao voditeljica svečanog otvorenja podržala ovaj projekt.

Projekt Urbani vrtovi uključuje više od 3000 obitelji na gotovo 20 lokacija diljem Hrvatske, kojima se uz Zagreb, Osijek i Veliku Goricu, pridružuju Čakovec, Karlovac i Split.