Djeca oboljela od dijabetesa s lošom regulacijom šećera u krvi, koja su na terapiji inzulinom, ubuduće će umjesto 2000 ostvarivati pravo na 2500 komada trakica za mjerenje glukoze u krvi, odlučilo je u petak Upravno vijeće HZZO-a.

HZZO je za to osigurao dodatnih četiri milijuna kuna godišnje, čime je pokazao da skrbi za najosjetljiviji dio naše populacije, za djecu oboljelu od kronične i neizlječive bolesti, rekla je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec na konferenciji za novinare.

Kako bi se maksimalno skratile liste čekanja, HZZO će do kraja godine sklopiti ugovore s desetak privatnih zdravstvenih ustanova za 20.055 dijagnostičkih postupaka na koje se najduže čeka, i to za 11.900 postupaka magnetske rezonance (MR), 6700 postupaka kompjuterizirane tomografije (CT), 160 postupaka elektroencefalografije (EEG), 700 elektromioneurografije (EMNG), 550 ultrazvuka dječjih kukova i 45 ultrazvuka lokomotornog sustava.

Za to je osigurano 13 milijuna kuna, te 700.000 kuna za putne troškove pacijenata.

Prenđa ističe da se pacijenti s lista čekanja na te pretrage mogu obratiti najbližoj ustanovi prema mjestu prebivališta, te ih pritom poziva da otkažu narudžbe na isti postupak u drugim ustanovama ili ostave kontakt broj na koji će ih zbog skidanja s liste kontaktirati djelatnici HZZO-a. Na taj je način u zadnjih dvadesetak dana s liste skinuto 4000 pacijenata.

“Trenutno na MR čeka oko 15.000 osoba, a do kraja godine ovim će ugovorom biti realizirano 12.000 postupaka, pa se nadamo da će se lista čekanja, ovisno o medicinskoj indikaciji, svesti na prihvatljivo vrijeme i da neće biti dužeg čekanja od mjesec dana”, kaže ravnateljica HZZO-a.

Upravno vijeće HZZO-a uvrstilo je na listu lijekova 105 novih pakiranja (80 na osnovnu i 25 na dopunsku listu), a u najvećem dijelu radi se generičkim lijekovima koji su kliničke paralele i dodatni oblici već postojećih lijekova na listama.

Na liste je stavljeno 11 novih lijekova, a za četiri već postojeća proširena je primjena u novim indikacijama. Među novim lijekovima nalazi se i nekoliko tzv. pametnih lijekova za liječenje kroničnog C hepatitisa, metastatskog karcinoma dojke, ALK pozitivnih karcinoma pluća, te BRCA pozitivnih karcinoma jajnika.

U popis pomagala HZZO-a uvršten je set za brzo očitavanje glukoze u krvi i dijagnostičke trakice koje omogućavaju pouzdane i točne rezultate mjerenja za vrlo veliki raspon hematokrita. Uvrštene su i igle za injektor za terapiju šećerne bolesti, osobito prilagođenih maloj djeci. Na Popis pomagala uvrštena je nova Brailleova elektronička bilježnica, praktičnih dimenzija i jednostavnog načina korištenja, za potrebe slijepih osoba.

Preporuka za uređaj za potpomognuto disanje tijekom spavanja moći će se od sada dobiti i u Laboratoriju za poremećaje disanja tijekom spavanja u Zavodu za pulmologiju KBC-a Rijeka, Laboratoriju za polisomnografiju u Klinici za plućne bolesti, i u KBC-u Split.

Na Popis pomagala uvrštena je i maska za uređaj za potpomognuto disanje koja prati trendove smanjivanja dimenzija kako bi bila što ugodnija za nošenje i kako bi se ostvarila što bolja suradljivost s pacijentom prilikom korištenja.

Radi nastavka financiranja pripravničkog staža doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije u ovoj godini Upravno vijeće HZZO-a donijelo je Odluku o raspisivanju 2. javnog natječaja, koji će biti objavljen u studenom, kako bi uhvatili doktore i magistre koji su diplomirali u rujnu i listopadu.

(Hina)