Otvaranjem izložbe fotografija razorenih gradova i izložbe “Zagreb u Domovinskom ratu”, u utorak, 27. listopada u zagrebačkom kinu “Tuškanac” otvaraju se Dani Domovinskog filma, festival koji nastoji na jednom mjestu prikazati nedovoljno poznate filmove posvećene Domovinskom ratu, te publiku, osobito mlade, upoznati s događajima vezanima uz obranu i stvaranje Hrvatske.

 Uz projekcije filmova, u okviru Dana organiziraju se tribine, razgovori, okrugli stolovi na kojima sudjeluju sudionici Domovinskog rata, svjedoci ondašnjih događanja, znanstvenici i povjesničari. Ulaz na festival je besplatan.

Festival svojim programom obrađuje različite teme vezane uz Domovinski rat, od branitelja, istaknutih pojedinaca i vojnih akcija, do stradanja sakralnih i kulturnih objekata te gospodarskih resursa.

“Svaki od tih filmova govori o vremenu stvaranja, obrane i izgradnje moderne demokratske Republike Hrvatske. Za sve narode i države dani stvaranja zemlje predstavljaju trajan ponos i o tome se govori u filmovima, knjigama, zapisima, povijesnim sagledavanjima u svrhu upoznavanja budućih generacija”, ističe u najavi festivala udruga Žene u Domovinskom ratu.

Prvi film ovogodišnjeg programa je “Bez mržnje” redatelja i scenarista Zdravka Fuček, dokumentarac o pater Marku Maloviću, jedinom katoličkom svećeniku koji je cijeli rat proveo na okupiranom području Hrvatske u Iloku, nakon kojega će se s glavnim protagonistom održati razgovor.

Uslijedit će “Konvoj Libertas” Aleksandra Črčeka, dokumentarna priča o dramatičnom putovanju broda “Slavija” do okupiranog Dubrovnika, “Šlep za rasute terete” Nade Prkačin o egzodusu Hrvata iz Dalja, Aljmaša i Erduta te “Škabrnja – 10 godina poslije” Stanislava Tomića koji podsjeća na srpske zločine počinjene u tom mjestu.

Idući dan na rasporedu su filmovi “Kako da sebe nacrtam” i “Otkos 10” Darka Dovranića, nagrađivani “Dečko kojem se žurilo” Biljane Čakić, intimna priča o redateljičinoj potrazi za nestalim bratom te “Gorčina” Jasmine Božinovske Živalj o dvoje Siščana koji su branili Hrvatsku, a društvo ih je zaboravilo.

Posljednji dan festivala prikazat će se film “Žarko Kaić – Pucanj u istinu” Darka Dovranića, retrospektivni uvid u pogibiju i rad tog snimatelja HTV-a, igrani film “Broj 55” Kristijana Milića, nastao prema istinitim događajima o pokušaju proboja hrvatskih branitelja iz okruženja, “Dnevnik jednog rata Vinkovci” Nade Prkačin, nakon kojega će uslijediti razgovor o vinkovačkoj bojišnici.

Za kraj je ostavljen dokumentarni film “Mig oka” Zdravka Fučeka, o skupini umjetnika koji su se početkom devedesetih udružili ne bi li ukazali na agresiju nad Hrvatskom te dodjela nagrada najboljim ostvarenjima. (Hina)