Politička stranka Pokret Zajedno prigovorila je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) da će skori parlamenatrni izbori, “kao i svi dosadašnji” biti nelegitimni i nelegalni zbog viška birača na spiskovima i zato što se biračima omogućuje glasovanje temeljem osobne iskaznice, bez da se svaki potpiše u popis što bi trebalo jamčiti da je pristupio glasovanju, a DIP je prigovor odbacio.

Pokret tvrdi da će izbori za saborske zastupnike, kao i svi dosadašnji, biti nelegitimni i nelegalni i to zbog viška birača na biračkim spiskovima – 250.000 nepostojećih birača, možda, smatraju, čak i milijun. Uz to, dodaje, biračima se glasovanje omogućuje na temelju identifikacije putem osobne iskaznice, bez da se svaki potpiše u birački popis.

Iz svega navedenog Pokret zaključuje kako se rezultati izbora ne mogu kontrolirati za vrijeme izbora, a ni naknadno, čime se omogućuje izborna prijevara.

DIP odgova da zakoni ne propisuju da se birač koji dođe glasovati mora potpisati na izvadak iz popisa birača.
Upozorava i da se prigovor Pokreta de facto ne odnosi na neku konkretnu nepravilnost u postupku izbora koju bi Povjerenstvo bilo nadležno utvrđivati i ocijeniti njen utjecaj na provedbu izbora.

Prigovor Pokreta Zajedno u osnovi se odnosi na osporavanje provedbe zakonskih rješenja, kako Zakona o registru birača, tako i Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, utvrđuje Povjerenstvo i odbacuje ga kao nedopušten, a podnositelja upućuje da se ima pravo žaliti Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

(Hina)