Snažan potres magnitude 7,5 pogodio je u ponedjeljak područje planinskog lanca Hindukuš u sjevernom Afganistanu, priopćio je Američki geološki institut (USGS), a potres se osjetio i u Indiji i Pakistanu gdje su dužnosnici objavili da je ozlijeđeno više od stotinu osoba, prenose agencije.

Potres je lociran na dubini od 196 kilometara i na 82 kilometra jugoistočno od Feyzabada u zabačenom području Afganistana u području Hindukuša. USGS dodaje da se zatresao i glavni grad Kabul, a podrhtavanje tla se osjetilo čak u Islamabadu i New Delhiju.

Za sada nema izvješća o poginulima, no na nekim zgradama u Kabulu pojavile su se pukotine. Pakistanski dužnosnici kazali su da je u potresu ozlijeđeno više od stotinu osoba. Agencije javljaju da se New Delhi tresao više od minute, zbog čega su stanovnici istrčali na ulice, a slično je bilo i u Islamabadu.

U potresu koji je prije šest mjeseci pogodio Nepal poginulo je oko 9000 ljudi, a oštećeno je ili uništeno 900.000 domova. U potresu jačine 7,6 koji je prije deset godina pogodio sjeverni Pakistan poginulo je 75.000 ljudi.

(Hina)