Britanski ured za očuvanje baštine “English Heritage” pozvao je sugrađane da se prilikom slavlja Halloweena vrate korijenima i umjesto bundeve ponovo počnu koristiti repu, iako potonja možda nije tako podatna za modeliranje.

“Davno prije nego što će bundeva postati glavna dekoracija za Halloween, stanovnici britanskih otoka izrađivali su jezovite maske iz repe kako bi rastjerali zle duhove”, objašnjava English Heritage.
“Praksa potječe iz priče o Jacku, muškarcu koji je pokušao prevariti Sotonu pa je osuđen na vječno lutanje zemljom sa samo jednim užarenim ugljevljem u izdubljenoj repi kako bi si osvijetlio put (Jack-o’-lantern)”, navodi ured.
U 19. stoljeću, europski useljenici u Sjedinjene Države donijeli su sa sobom tu tradiciju, ali i ubrzo otkrili da je bundevu, plod američkog kontinenta, daleko lakše modelirati.
Michael Carter, povjesničar iz ureda English Heritage, u priopćenju navodi kako ne vjeruje da će repe zamijeniti bundeve, jer ih je teže oblikovati, ali se “nada da će se ljudi sjetiti i repe za ovogodišnji Halloween”.
Halloween vuče korijene iz keltske svečanosti Samhain, koja je slavila mrtve noću s 31. listopada na 1. studenoga. Za Kelte to je prvi dan u godini i početak zime.

(Hina)