Slovenija će idućih dana nastojati ukinuti ulaznu točku Rigonce kroz koju je prethodnih dana iz Hrvatske ulazilo najviše migranata kako bi od migrantskog vala rasteretila područje Brežica gdje su se migranti registrirali prije odlaska prema Austriji, najavio je u ponedjeljak glavni koordinator za migracije u slovenskoj vladi Boštjan Šefic.

Šefic je najavio i oštrije mjere kontrole migrantskog vala, ako se zemlje u okruženju ne budu držale preporuka iz Bruxellesa.
“Ulazna točka Rigonce nije adekvatna”, kazao je Šefic za Slovensku televiziju ne otkrivši pojedinosti, a najavio je da će se u postupke oko migranata ubuduće uključiti  slovenska financijska policija i privatne zaštitarske tvrtke.

Po njegovim se riječima na granici s Hrvatskom uskoro može očekivati i nešto drukčiji operativni postupak, a ako iz Hrvatske sve bude korektno najavljivano “sustav bi morao dobro funkcionirati” jer bi se i registriranje migranata u Sloveniji odvijalo brže nego do sada.
Uspostavit će se i kontaktne točke s državama koje su u nedjelju  u Bruxellesu sudjelovale na mini summitu o migrantskoj krizi na balkanskoj ruti, a slovensko ministarstvo unutarnjih poslova svaki će tjedan izvješćivati o stanju i ispunjavanju obveza, te informacije prosljeđivati u Bruxelles, najavio je Šefic, državni tajnik u MUP-u.
Ukoliko se obveze iz Bruxellesa ne budu ispunjavale, što će se vidjeti u roku od nekoliko dana, na granici s Hrvatskom bit će potrebne oštrije mjere kontrole, kazao je Šefic, ne želeći govoriti o pojedinostima. (Hina)