Dvije osobe su poginule a nekoliko ih je ranjeno u ponedjeljak u bombaškom napadu na džamiju u Nadžranu, na jugu Saudijske Arabije, blizu granice s Jemenom, priopćilo je saudijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Odgovornost za napad je preuzela skupina koja tvrdi da pripada džihadističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Napad se dogodio odmah nakon večernje molitve u džamiji Al Mashad, u prigradskom naselju u Nadžranu, navodi se u priopćenju saudijskog ministarstva unutarnjih poslova.

“Dok su vjernici izlazili iz džamije, osoba s pojasom s eksplozivom ušla je u bogomolju i aktivirala eksploziv”, piše u priopćenju u kojemu se napad naziva “terorističkim zločinom”.

Jedan je vjernik umro na licu mjesta a drugi je poslije podlegao ozljedama. Ranjenici su prevezeni u bolnicu, dodaje ministarstvo ne navodeći njihov broj.

Državna televizija Al Ehbarija prvo je bila izvijestila o jednom mrtvom i o 12 ranjenih u napadu.

Skupina “Islamska država – Pokrajina Hidžaz” preuzela je odgovornost za napad, navodi SITE, mrežna stranica specijalizirana za džihadističke skupine.

Po priopćenju objavljenom na Twitteru, sunitska ekstremistička skupina je rekla da je njezin “vojnik Abu Išak al Hidžazi aktivirao pojas s eksplozivom usred okupljenih ismaelitskih šijita u džamiji, pri čemu je nekoliko osoba poginulo i ranjeno”.

Ta je skupina u kolovozu preuzela odgovornost za bombaški napad na džamiju u glavnom stožeru specijalnih saudijskih snaga na jugu zemlje u kojemu je poginulo 15 ljudi.

Šijiti su u manjini u Saudijskoj Arabiji, ali gotovo polovina stanovništva u pokrajini Nadžranu su ismaeliti, pripadnici grane šijitizma.

Većina šijita u Saudijskoj Arabiji živi na istoku zemlje gdje je IS u svibnju izveo dva bombaška napada na džamije te zajednice u kojima je poginulo 25 ljudi i za koje je ta skupina preuzela odgovornost.

IS smatra šijite nevjernicima.

Saudijska Arabija je prije godinu dana ušla u međunarodnu koaliciju na čelu s Washingtonom koja se bori s IS-om u Iraku i u Siriji a od ožujka predvodi arapsko-sunitsku koaliciju koja se u Jemenu bori sa šijitskim pobunjenicima Hutima, koje podupire Iran.

Nadžran je na crti bojišta u jemenskom sukobu i više puta je bio na meti granatiranja pobunjenih Huta.

(Hina)