Džihadisti skupine Islamske države (IS) pogubili su u nedjelju tri osobe aktivirajući eksploziv ispod kolonada u antičkom gradu Palmiri, u središtu Sirije za koje su ih bili privezali, izvijestio je u ponedjeljak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

IS je “privezao za kolonade tri osobe iz Palmire i okolice koje je zarobio (…) i pogubio ih dignuvši u zrak” tri stupa, rekao je ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Po riječima Haleda al-Homsija, aktivista iz Palmire, džihadistička skupina nije obavijestila stanovnike o identitetu pogubljenih osoba ni o razlogu njihova pogubljenja.

“Nitko nije prisutstvovao (pogubljenjima). Kolonade su uništene i IS je zapriječio pristup tome mjestu”, rekao je Homsi za AFP.

IS koji je u svibnju iz Palmire potisnuo snage režima Bašara al Asada, i ranije je uništavao bogatu arheološku baštinu njezina antičkog grada koju je UNESCO uvrstio na popis svjetske kulturne baštine.

Ruševine Palmire posjećivalo je oko 150.000 ljudi na godinu prije nego je 2011. počeo rat u Siriji u kojemu je dosad izginulo više od 250.000 ljudi.

(Hina)