Velikoj Britaniji je bolje da ostane u Europskoj uniji, poručio je u utorak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji će uskoro biti podrobno upoznat sa zahtjevima Londona vezanim uz reformu bloka 28-orice.

“Vjerujem da je Europskoj uniji bolje s Britanijom unutra i da je Britaniji bolje unutar EU-a. Također vjerujem da u ključnim područjima možemo puno više učiniti kolektivno nego svatko za sebe”, napisao je Juncker u člansku za The Times.

Britanski premijer David Cameron je kazao da će početkom mjeseca Bruxellesu poslati popis reformi koje njegova vlada očekuje od EU-a prije nego svojim biračima preporuči da na referendumu koji će sazvati unutar dvije godine podrže nastavak članstva su Uniji.

Juncker, bivši premijer Luxembourga čije je imenovanje na čelo EK-a Cameron pokušao blokirati, kazao je da je obećao “pošten dogovor s Britanijom” te da će se u novim pregovorima voditi “pragmatizmom”.

Navodeći gospodarstvo koje se sporo oporavlja, grčku dužničku krizu, islamističke napade u Europi, migracije i nesigurnost u obližnjim regijama, Juncker je kazao da “vjeruje kako baš na tim gorućim pitanjima europske nacije moraju skupa raditi u potrazi za zajedničkim rješenjima”.

(Hina)