Na ovogodišnje parlamentarne izbore 8. studenog po prvi puta izlazi i skupina građana okupljena pod Neovisnom listom Mire Davidović.

Neovisnu listu Mira Davidović pokrenuli su članovi i volonteri okupljeni u Udruzi PET PLUS.

– Za vrijeme prethodnih parlamentarnih izbora u nama je tinjala ideja da bi trebalo poduzeti političku aktivnost, jer smo bili svjesni koliko smo do tada napravili u radu Udruge. Svi mi smo tada bili aktivni u svojim svakodnevnim profesijama i aktivno doprinosili našem društvu kroz rad u sektoru nevladinih udruga – objašnjava osoba ovlaštena za zastupanje neovisne liste Mira Davidović.

U jesen 2015. godine održana je redovita Skupština Udruge PET PLUS, na kojoj su izneseni dosadašnji rezultati rada Udruge. Nekoliko dana kasnije, predsjednica Republike Hrvatske objavila je datum izbora za Hrvatski Sabor.

– Poneseni entuzijazmom, odlučili smo aktivirati se, uzeti stvari u svoje ruke, zauzeti se za svoje interese i okupiti se u Neovisnoj listi. Sve nas je povezao isti cilj – stvoriti državu koja će nam svima biti prijatelj! Priključili su nam se naši poznanici aktivni u svim drugim segmentima društva: privatni poduzetnici, informatički stručnjaci, financijski stručnjaci, ekonomisti, zaposleni u obrazovanju i osiguravajućim društvima, znanstveni radnici, umirovljenici, pravnici, studenti – kaže Mira Davidović.

Program liste nosi naziv „Država prijatelj“, a lista na ovogodišnje izbore izlazi u 1. izbornoj jedinici pod rednim brojem 13. Program „Država prijatelj“ svoj fokus stavlja prvenstveno na daljnji razvoj nevladinog, neprofitnog civilnog sektora, mlade i umirovljenike te zdravlje, obrazovanje, inovacije i život dostojan čovjeka, ističu u svom priopćenju.

Iz njihovog programa izdvajamo:

Kroz svoj rad i praksu stekli smo neposredna saznanja o problemima i izazovima suvremenog hrvatskog društva. Odlučili smo djelovati i primijeniti svoje znanje i iskustva iz prakse na rješavanje aktualnih hrvatskih problema s ciljem izgradnje Hrvatske kao DRŽAVE PRIJATELJA. Želimo prekinuti obrazac skrivanja „glave u pijesak“ i preuzeti svoj život u svoje ruke, prestati okrivljavati druge i baviti se prošlošću, postati konstruktivan i kreativan građanin svjestan okruženja u kojem živi. Znamo da u zajedništvu s drugim ljudima svatko od nas može ostvariti sebe i izgraditi bolju Hrvatsku.

Kroz Program DRŽAVA PRIJATELJ želimo aktivno djelovati u rješavanju aktualnih hrvatskih problema i dati konkretna rješenja. Bitno nam je mišljenje struke i prakse. Pratimo objektivne pokazatelje i statističke podatke. To su nam smjernice u stvaranju strategije i ciljeva našeg djelovanja, te poduzimanju naših aktivnosti. Smatramo da je bitno izraditi dugoročnu strategiju razvoja hrvatskog društva u svim segmentima. Naša krilatica je: „Do sada smo znali što NEĆEMO, od sada znamo što HOĆEMO.“

Zamišljamo Hrvatsku kao državu u kojoj se građani osjećaju sigurno i zadovoljno, u kojoj svojim radom mogu zaraditi dovoljno sredstava za život dostojan čovjeka, zemlju obrazovanih ljudi u kojoj se primjenjuju u praksi ideje i inovacije njezinih građana, u kojoj država vodi računa i osigurava uvjete za život svima uključujući i građane koji su u trećoj životnoj dobi. Vidimo Hrvatsku kao zemlju koja svoje gospodarstvo temelji na malom i srednjem poduzetništvu. Tradicionalno turističku zemlju u kojoj se, pored postojećih oblika turizma, razvijaju i novi oblici aktivnog turizma usmjereni na povezivanje svih hrvatskih regija i iskorištavanje svih naših prednosti; prirodnih ljepota, nezagađenog zraka i tla. Želimo imati Hrvatsku u kojoj je iskorišten potencijal plodne zemlje i zemlja obrađena. Zemlju u kojoj cijenimo, čuvamo i štitimo prirodne ljepote; svjesni da su čisti zrak, nezagađeno tlo i vode, naše prednosti i bogatstvo kakvog je u svijetu sve manje. Vidimo Hrvatsku kao državu u kojoj smo ostvarili visoku zaposlenost, reorganizirali i učinkovito preraspodijelili državnu administraciju tako da je postala efikasna i učinkovita i djeluje u službi čovjeka. Vidimo državu u kojoj su službenici zadovoljni i ljubazni prema građanima, a građani sretni i zadovoljni. Program DRŽAVA PRIJATELJ polazi od čovjeka i stavlja čovjeka na prvo mjesto.