Sustavi kvota za raspoređivanje tražitelja azila unutar članica EU-a određeni su bez poštivanja javnog mnijenja i mogli bi izazvati “krizu demokracije” u Europi, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarska je podignula ogradu na svojoj južnoj granici a konzervativni desničar Orban ističe da su europska kultura i kršćanske vrednote ugroženi priljevom stotina tisuća uglavnom muslimanskih migranata koji su ove godine pristigli u Europsku uniju. Dok se Njemačka priprema prihvatiti većinu od oko milijun izbjeglica do kraja ove godine, pritisak kancelarke Angele Merkel za trajnim razmještajem izbjeglica prema nacionalnim kvotama izaziva žestok otpor, u prvom redu manjih, siromašnijih istočnoeuropskih država poput Mađarske, u 28-članoj Europskoj uniji.

“Tko je ovlastio europske vođe, ili neke od njih, da provode takvu vrstu politike? Ovo je demokratski kontinent”, rekao je Orban u intervjuu emitiranome na mađarskom radiju.

“Kada je, i tko, glasao o prihvaćanju milijuna ljudi koji ilegalno ulaze u zemlju i o njihovu raspoređivanju u zemljama čanicama EU-a? To što se dogodilo ugrožava europske temelje”, rekao je mađarski premijer.

Orban je kazao da je prijedlog izbjegličkih kvota bio nerazuman, nezakonit i nepošten. Mađarska je također odbila prihvatiti migrante istjerane iz zapadne Europe kad su ti migranti, koji su došli uglavnom iz zaraćenih i siromaštvom pogođenih dijelova Bliskog istoka, Azije i Afrike, prvi put ušli u EU preko Grčke.

Dok je postavljala ogradu na granicama sa Srbijom i Hrvatskom, izazivajući oštre kritike zapadnih članica EU-a, Mađarska je uvjeravala da je njezina obveza zaštititi vanjske granice schengenske zone. Orban je rekao da bi EU trebala pooštriti svoja pravila jer bi u suprotnom mogla skliznuti u “anarhiju”.

“Ako EU skrene s puta legalnosti mogla bi vrlo brzo potonuti u anarhiju … a sada smo na samom rubu”, upozorava Orban.

(Hina)